Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje ovaca
  • 22.04.2022. 12:00

Šišanje ovaca: Kako i kuda sa vunom?

Ručnim makazama jedan strižač može da ošiša dnevno do 100 ovaca dok se mašinski može ošišati i do 150 ovaca.

Foto: Željko Dulanović
  • 1.778
  • 191
  • 1

Rase ovaca koje su obuhvaćene odgajivačkim programom, a koje se gaje kod nas mogu da se svrstaju u nekoliko grupa. Najzastupljenije su: kombinovane rase ovaca - trojnog smera proizvodnje; mleko-meso-vuna, specijalizovane rase za proizvodnju mesa i rase dvojnog pravca proizvodnje meso-vuna. U našim uslovima gajenja ovce se uglavnom koriste za proizvodnju mesa i vune, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Čačak Nebojša Brajović.

Kvalitet same vune zavisi od naslednih faktora i od uticaja spoljne sredine (ishrana, nega). Vuna se sa ovaca striže odnosno šiša jednom godišnje, s nastupom toplijeg vremena (maj, juni). Po pravilu ovce pred jagnjenje se ne šišaju. Pravilna ishrana može uticati na povećanje prinosa vune. U većini slučajeva šišaju se neprane ovce. Ukoliko je runo zaprljano ili ima drugih nečistoća po runu poželjno je ovce okupati pre šišanja.

Posebnu pažnju treba obratiti da se kod hranjenja trina sena ne stresa u runo, donji delovi runa da budu nezaprljani. Ukoliko ovce izlaze na pašu, paziti da ne dobiju proliv, jer se tom prilikom vuna znatno ošteti. Ošišanim ovcama osigurati topliji prostor, naglašava Brajović.

Ručnim ili makazama na električni pogon

Šišanje ovaca može da se obavlja: ručnim makazama i makazama na električni pogon. Ručnim makazama jedan strižač može da ošiša dnevno do 100 ovaca dok se mašinski može ošišati i do 150 ovaca. One sa finom vunom šišati mašinski zbog jednoličnijeg reza i boljeg nastriga. U zavisnosti od broja grla koji se šiša, strižu je najbolje obavljati u posebnim prostorijama (kod većih zapata) ili vani kod manjeg broja grla. Ukoliko je vreme kišno strižu obavljati u zatvorenim ili natkrivenim prostorima - dobija se čistija vuna. Mokro runo se ne šiša, jer se teško suši i može doći do promena na fizičkim osobinama runske niti.

Ošišana vuna se nakon šišanja meri, da se utvrdi prinos vune od svake ovce i sortira. Razdvaja se pravo runo od onog sa ekstremiteta i posebno pakuje. Runo se umotava (pakuje) tako da unutrašnja strana bude spolja da bi se bolje ohladilo. Prostorija gde se skladišti mora biti zaštićena od sunčeve svetlosti, hladna i promajna, navodi čačanski stručnjak.

Međunarodno takmičenje u šišanju ovaca i kuvanju ovčijeg perkleta 24. aprila

Podsetimo, 24. aprila u Senti biće organizovano Međunarodno takmičenje u šišanju ovaca i kuvanju ovčijeg perkleta. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije seoskog načina života, prikazanje autohtonih vrsta domaćih životinja i očuvanje tradicije stočarstva. Pored ručnog i mašinskog striženja ovaca i raznih takmičenja, na štandovima se izlažu rukotvorine narodne radinosti, uz bogat kulturno-umetnički program.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vuna Šišanje ovaca Nebojša Brajović Električne makaze Ručne makaze


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...