Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 12.10.2022. 18:00

Skoro 800 bikova zaklano i spaljeno zbog birokratije

U Alžiru su pogrešno shvatili da su francuski bikovi nosioci virusa infektivnog goveđeg rinotraheitisa. Povratak u zemlju izvoznicu nije bio moguć.

Foto: Depositphoto/ahavelaar
  • 164
  • 35
  • 0

Sve je više poziva da se potpuno zabrani prevoz žive stoke. Najnoviji slučaj koji je doveo do klanja 780 mladih bikova, uzrokovan je običnim, birokratskim nesporazumom.  

Dakle, alžirske vlasti su odbile da istovare životinje koje su stigle iz Francuske, zbog "netačnih" zdravstvenih sertifikata i povezanih zdravstvenih rizika, piše splash.  

Problem je nastao jer je u dokumentima o vakcinaciji pisalo "IBR pozitivno". Francuske vlasti su izjavile da su u Alžiru pogrešno shvatili da su bikovi nosioci virusa infektivnog goveđeg rinotraheitisa (IBR), umesto da se ta napomena odnosi na vakcinaciju koju su dobile.

Povratak u Francusku nije bio moguć, jer su u međuvremenu hranjeni senom iz Alžira gde je raširena bolest slinavke i šapa. Ostali su na brodu oko tri nedelje dok nisu okončani pregovori o povratku u zemlju izvoznicu. Po dospevanju u francusku luku Sete, zaklani su, a zatim spaljeni.

Zabrana transporta morem

Svake godine se iz Evrope izveze oko tri miliona goveda, ovaca i koza u treće zemlje, a Francuska najviše izvozi u Alžir i Izrael.

Fondacija za zaštitu životinja iz Frajburga upozorila je da se ovakvi slučajevi dešavaju svake godine. U 2021.  je 2.600 goveda moralo biti hitno zaklano nakon tromesečne odiseje na Sredozemnom moru.

I na brodu Elbeik goveda moraju biti usmrćena - neka bačena u more?

Evropske organizacije za zaštitu životinja zahtevaju prekid izvoza žive stoke u treće zemlje. Navode da će nedostatak planova za vanredne situacije i loša primena postojećeg zakonodavstva i dalje dovoditi do katastrofa.

Transportne inspekcije su retke u lukama i ne postoje na brodu, nedostaju podaci o bolesnim, povređenim, slabim i mrtvim životinjama", upozoravaju. 

Bikovi, žrtve birokratije (Foto: Depositphoto/dar19.30)

Saopštili su da je u konkretnom slučaju transporta nekoliko njih uginulo na brodu i da su vlasti podbacile. Provere pre utovara nisu bile detaljne što je moglo da spreči neuspeh kontrole sa dokumentima o vakcinaciji.

Naglašavaju da je brod Nader A, koji ih je prevozio, izgrađen 1977., a za prevoz stoke prilagođen 2013. godine. Plovi pod zastavom Togoa i nalazi se na crnoj listi prema Pariskom memorandumu o kontroli državne luke, a još mu je 2017. zabranjen pristup svim lukama koje su potpisale taj dokument. U 2018. i 2019. plovilo je pregledano pet puta i utvrđena su mu 22 nedostatka.

Na dnevnom redu EP-a

Ova praksa, izvoza živih životinja morskim putem je na dnevnom redu Evropskog parlamenta, a Evropska komisija je 2020. osnovala Anketni odbor za transport životinja. Stručnjaci Fondacije za njihovu dobrobit bili su pozvani na nekoliko saslušanja.

Nemački ministar poljoprivrede, Džem Uzdemir i drugi ministri predstavili su značajan dokument o ovom problemu kojim pozivaju na zabranu izvoza u treće zemlje.

Iz Fondacije navode da će 2023. pokazati da li su katastrofe dovoljne za preispitivanje. Očekuje se revidirani nacrt Komisije za trenutnu Uredbu o transportu uključujući i dobrobit životinja.


Tagovi

Transport životinja Izvoz životinja Bikovi Nader A Usmrćeni bikovi Dobrobit životinja Birokratija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.