Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 09.12.2021. 07:30

Zabraniti prevoz životinja mlađih od 35 dana - šta još traže EU parlamentarci?

Zastupnici EP-a preporučuju da zahtevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po životinji postanu stroži i jasniji. U Copa Cogeca razočarani i zabrinuti za farmere.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 151
  • 6
  • 0

Zastupnici EU parlamenta zahtevaju da se uvedu strožija pravila o transportu životinja, a nakon otkrića brojnih kršenja postojećih.

Na završnoj sednici Anketnog odbora za zaštitu životinja tokom trasporta, koja je održana 2. decembra, usvojen je izveštaj o nedostacima i kršenju važećih pravila EU po pitanju dobrobiti životinja kada su date preporuke za predstojeću reviziju zakonodavstva, a na osnovu navoda koje je istražilo to telo osnovano u junu prošle godine.

U izjavi za euractiv je rumunski koizvestilac Parlamenta EU, Danijel Buda istakao da situacija nije idealna te da uredba doneta 2005., a koja se još uvek koristi nije prilagođena trenutnom stanju na terenu. Prema njemu je prevoz žive stoke važna grana privrede EU, vrlo bitna za finansijski opstanak farmera.

Zahtevaju se strožija i jasnija pravila

Osnovani komitet je trebalo da istraži navode o slabom poštovanju pravila zaštite životinja tokom živog transporta u mnogim državama članicama.

Tili Mec (Greens/EFA), presedavajuća odbora, istakla je da u mnogim zemljama članicama EU stoka nema dovoljno postora ili temperatura okoline nije prilagođena potrebama vrste.

"Sistemi za snabdevanje životinja vodom i hranom tokom putovanja veoma su često nedovoljni ili neprikladni", napomenula je. 

Traje rasprava o dobrobiti životinja - šta bi mogao da donese novi zakon?

Na osnovu utvrđenog, zastupnici Evropskog parlamenta preporučuju da zahtevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po jedinki postanu stroži i jasniji. Oni traže zabranu prevoza za one mlađe od 35 dana, osmočasovno ograničenje za prevoz određenih grupa i da se predstavi jasan akcioni plan do 2023. godine.

Kada je u pitanju izvoz u treće zemlje, Komitet je pozvao na usaglašen sistem sertifikovanja u pogledu usklađenosti zemalja koje nisu članice EU sa njenim standardima o dobrobiti. 

Predlog na meti kritika

Borci za zaštitu životinja i deo parlamentaraca kritikovali su navedene preporuke. Kako je za Euractiv navela Reineke Hamelers, izvršna direktorka organizacije za dobrobit životinja "Eurogroup for Animals", oni smatraju da "nije dovoljno da se transport na velike udaljenosti poboljša i traže da se u potpunosti zabrane ovakve vrste prevoza".

Copa i Cogeca pozdravlju revizuju dosadašnje strategije koja je donesena pre 16 godina, ali naglašavaju da su razočarani i zabrinuti za evropske farmere, jer su stavljeni pred nove izazove, ulaganja i poskupljenje transporta. Smatraju da većina sadržaja Izveštaja nije dovoljno potkrepljenja čvrstim dokazima što predstavlja ograničenje za donošenje Preporuke u januaru 2022. godine.

Miguel Angel Higuera, predsedavajući Radne grupe za dobrobit životinja, pozdravlja donošenje ovakve strategije, ali smatra da su standardi o zaštiti u EU među najstrožijima na svetu što treba bolje predočiti potrošačima i brojnim aktivističkim organizacijama.

Pooštravanjem mera biće pogođeni proizvođači koji se nalaze na slabije naseljenim područjima. S novim zahtevima se mogu očekivati problemi u održavanju ekonomske efikasnosti.

Copa i Cogeca su preporučili da Komisija da procenu prevoza na velike udaljenosti na holistički način, s obzirom na prevoz za izvoz i unutar EU. Kako EU nema jurisdikciju na teritorijama trećih zemalja, može samo davati preporuke i razmenjivati iskustva najbolje prakse, ali ne mogu primeniti pravila ili ih prisiliti da budu u skladu s EU standardima. Stoga smatraju da je važno da se fokusiraju na međunarodne inicijative kao što su bilateralni i multilateralni pregovori i saradnju sa WTO, OIE i FAO, kako bi se osiguralo međusobno razumevanje o dobrobiti.


Tagovi

Copa Cogeca Studija Agrarna politika Dobrobit životinja Transport životinja Danijel Buda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.