Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 02.11.2023. 10:30

Slabija ponuda prasadi do 15 kg, dominantna cena teladi - 660 din/kg

I proteklog je meseca bio zabranjen promet prasadi i ostaih kategorija svinja na pojedinim stočnim pijacama u Srbiji, uključenim u STIPS, zbog bolesti afričke kuge.

Foto: Depositphoto/accept001
  • 257
  • 53
  • 0

Ponuda teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma, bila je šarenolika, tokom oktobra, na prodajnim mestima u Srbiji, uključenih u projekat STIPS. Cena se kretala u intervalu od 550 do 880 din/kg, ali je dominanirao iznos od 660 din/kg. 

Kao i prethodnog meseca, i u oktobru su se tovna junad, telesne mase do 300 kilograma, mogla pazariti na stočnoj pijaci u Požarevcu, po dominantnoj ceni od 500 din/kg. Kod grla telesme mase od 350 do 480 kilograma, takođe, je dominirao iznos od 500 din/kg. Nije bilo značajnijih promena u ponudi tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma, a prodajna cena je iznosila 330 din/kg.

Prodaja krava za klanje simentalske rase evidentirana je na pet pijaca, uključenih u STIPS, po ceni koja je varirala od 150 din/kg do 280 din/kg. Tokom poslednje sedmice oktobra zabeležen je rast otkupne cene krava za klanje u klanicama na području braničevskog regiona, jer se otkup najčešće obavljao za 230 din/kg. Obim ponude bio je prosečan. 

Prasad u Šapcu - 420 din/kg

I proteklog je meseca bio zabranjen promet prasadi i ostaih kategorija svinja na pojedinim stočnim pijacama u Srbiji, uključenim u STIPS, zbog bolesti afričke kuge. Tamo gde je bio dozvoljen promet, ponuda prasadi, telesne mase do 15 kilograma, bila je slabija u odnosu na isti period prethodnih godina, a cena je varirala od 350 din/kg do 500 din/kg. Malo bolja bila je ponuda prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, a mogli su se pazariti najčešće po ceni od 350 din/kg do 370 din/kg. 

U sremskim selima eutanazirano skoro 1.000 svinja zbog AKS-a

Tovna grla telesne, mase od 80 do 120 kilograma, mogla su se pazariti najčešće po ceni od 250 din/kg, kao i prethodna dva meseca. Prodaja tovljenika, telesne mase preko 120 kilograma odvijala se, kao i tokom septembra, na tri stočne pijace po ceni, koja je varirala, od 190 din/kg do 210 din/kg. Prodaja obe kategorije tovljenika bila je vrlo slaba. Nije bilo značajnije promene u ponudi i tražnji krmača za klanje. Promet se odvijao na četiri pijace žive stoke u Srbiji, po dominantnoj ceni od 200 din/kg kao i u septembru.

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta, su po višim cenama, otkupljivali prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 420 din/kg.

Jarad - 400 din/kg

Ponuda jagnjadi proteklog meseca bila je na nivou septembarskog, a ništa se značajnije nije promenilo ni kod ostalih kategorija ovaca, jaradi i koza, na stočnim pijacama u Srbiji uključenih u STIPS. Cena jagnjadi je na pijacama varirala od 360 do 450 din/kg, ali je kao i tokom prethodnih meseci dominirao iznos od 400 din/kg. Na tržištu šilježadi nije bilo značajnijih promena. 

Jarad su se u oktobru mogla kupiti na šest pijaca najčešće po ceni od 400 din/kg. Nije bilo značajnije promene na tržištu koza, koje su se mogle pazariti na četiri stočne pijace po dominanrnoj ceni od 120 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi (400 din/kg) i dviski (190 din/kg).


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena junadi Cena prasadi Cena tovljenika Cena krmača za klanje Cena jagnjadi Cena jaradi Cena šilježadi STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva