Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traže ostavku
  • 09.08.2019. 16:30

Slovenačkim stočarima prekipelo - zbog medveda i vukova traže ostavku ministra

Kap koja je prelila čašu je poslednji napad vučjeg čopora kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima. 

Foto: Pixabay/christels
  • 227
  • 29
  • 0

Slovenačkim seljacima je prekipelo. Tamošnji Sindikat slovenačkih seljaka (SKS) zatražio je ostavku ministra za prirodnu sredinu Simona Zajca koga smatraju odgovornim za velike štete koje trpe zbog medveda i vukova. Kap koja je prelila čašu je poslednji napad vučjeg čopora na turističko poljoprivredno gazdinstvo blizu Pivke, kad su vukovi u jednoj noći zaklali 12 ovaca i to na pašnjaku zaštićenom električnim pastirom i psima čuvarima. 

"Očuvanje tolikog broja divljih zveri u Sloveniji nije održivo", kazao je za Večer Florjan Peternelj iz seljačkog sindikata. 

Kako je rekao, u Sloveniji bi moglo preživeti samo oko stotinu smeđih medveda, a neki njihov današnji broj procenjuju i na hiljadu. Kada je reč o vukovima, smatra, da bi u šumama mogla opstati samo dva vučja čopora, dok ih je sada znatno više. Procena je više od sto. 

Slovenci protestovali protiv medveda i vukova

Inače, slovenačka vlada ovog proleća posebnom uredbom odredila je odstrel gotovo 200 smeđih medveda i 11 vukova, čemu se protive nevladine organizacije koje se bave zaštitom divljih zveri zaštićenih zakonom. 

Slovenačkim seljacima ovo nije prvi put da upozoravaju na prekomeran broj vukova i medveda. U aprilu su, došli pred ministarstvo sa strvinama (tada poslednjeg) pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici. 

"Ne bojimo se samo za naše domaće životinje, nego i našu decu", rekao je tad potpredsednik sindikata Roman Žveglič te nastavio: "Država mora bolje da vodi brigu o svojim životinjama. Divlje životinje su vlasništvo države i mora ih kontrolisati. Ako naše domaće životinje pobegnu iz privatnog vlasništva do svojih suseda i tamo naprave štetu, onda mi moramo platiti tu štetu. Izgleda da za državu ne vredi isto."


Tagovi

Vukovi Medvedi Stoka Štete Ministar Ostavka Slovenija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!