Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrebe za vodom
  • 23.04.2020. 14:00

Smanjenje u snabdevanju stoke vodom može izazvati smrt?

Svakodnevne potrebe razlikuju se u zavisnosti od vrste stoke, raspoložive hrane kao i uslova sredine u kojoj se nalazi.

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
  • 111
  • 24
  • 0

Kod uzgoja domaćih životinja, ne sme se zanemariti značaj vode u svakodnevnom režimu ishrane. Odgovarajuće količine kvalitetne i zdravstveno ispravne vode, jednako su važne kao i dobro izbalansiran obrok, jer neposredno utiču na proizvodnju. 

Koliko ovcama treba davati vode?

Svakodnevne potrebe razlikuju se u zavisnosti od vrste stoke, raspoložive hrane kao i uslova sredine u kojoj se nalazi. Vodu životinje dobijaju i kroz metabolitičke procese i to je onda takozvana metabolička voda i ona se oslobođa oksidacijom masti, ugljenih hidrata i proteina. Kod goveda potrebe dnevne metaboličke vode mogu da iznose i do tri litra, kako navode u PSSRS

U uslovima uzgoja preživara, odnosno, u područijima siromašne vegetacije, suše i kraških terena, javljaju se i veći problemi sa napajanjem. 

Pašnjaci kao značajan izvor

U brdsko - planinskim sredinama, pojilišta su uglavnom prirodne izvori i lokve vode, koje se nalaze na mestu zemlje sa nepropusnim slojem gline. Tu stoka najčešće i uđe u vodu prilikom pojenja i na taj način je i zagađuje. Za vreme letnjih meseci i pri visokim temperaturama, često dolazi i do isušivanja ovih rezervoara vode, ali i do gubitka vegetacije. 

Značajan izvor vode su pašnjaci jer su bogati sočnom, zelenom masom. Ipak, za odgovarajući uzgoj, pored zelene mase, potrebna je i dostupna sveža voda za životinje. Ako su mesta za napajanje daleko, tada će životinje ređe da piju vodu, što dovodi do usporenog varenja zelene mase, osećaj sitosti traje duže, a samim tim smanjuje se i ispaša. Sve ovo uzrokuje manji prirast kod mlađih grla. 

Kada je reč o proizvodnji mleka, za jedan litar kravama treba u proseku pet litara vode, odgovarajućeg kvaliteta. Ako su pojlišta blizu, stoka će se napajati onoliko koliko joj treba. 

Oprezno sa suvom hranom 

Suva hraniva, poput sena, hrane bogate celulozom i proteinima, traže veće količine vode, kako bi mogle što bolje da se svare. 

Tokom vrućina stoci treba više vode!

Takođe i vrsta životinje određuje potrebe za vodom. Grla koja imaju tečni izmet, zahtevaju veće količine vode od onih sa suvim i već formiranim. Zatim, stoka koja je u intenzivnom uzgoju ima veće potrebe. Životinjama koje se još uvek razvijaju, nedovoljno snabdevanje može izazvati i ozbiljne poremećaje u organizmu. 

Samo telo već sadrži od 50 do 70 odsto vode i ako izgubi samo 10 odsto od te vrednosti, nastupiće smrt. Isto tako, ukoliko se konzumira suva hrana, smrt nastupa vrlo brzo. Bez prisustva dovoljno vode, u organizmu se ne mogu nesmetano odvijati procesi metabolizma, koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma. 


Tagovi

Značaj vode Voda u ishrani stoke Potrebe stoke za vodom Raspoloživa voda Uzgoj preživara Suva hraniva Metabolička voda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.