Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 28.06.2022. 07:30

Šta ako je rog goveda oštećen ili slomljen?

Rog ima više funkcija, a oštećenje i lom mogu dovesti do hitnih intervencija veterinara.

Foto: Depositphotos/vladacanon
  • 443
  • 25
  • 0

Najveći broj rase goveda ima rogove koji se razlikuju po svom izgledu, dužini i boji. Imaju funkciju zaštite od grabežljivaca, ali služe i za borbe između bikova. Kod krava rogovi privlače pažnju mužjaka. Na osnovu njihovog pregleda može se utvrditi starost životinje. Proizvod su spoljašnjeg sloja kože. Baza je prožeta krvnim sudovima koji omogućavaju rast. Unutrašnjost je šuplja.

Najduže rogove imao je bik iz Teksasa rase Longhorn, a postignuta je dužina od 262,5 centimetra. Najdeblje ima afričko Vatusi govedo.

Slomljen rog

Rog možemo podeliti na tri dela: bazu, telo i vrh. Za vrh je karakteristično da nema krvne žile.

Njihov izgled pokazuje zdravlje životinje, kako se hrani, u kakvoj je kondiciji.

Nedostatak vitamina u ishrani će rezultirati pojavom ljuskave površine. Ako se uz to javi i nedostatak hraniva, velika je verovatnoća da će doći do lomljenja. Slično se događa i kod starih životinja.

Rogovi pokazuju i starost životinje (Foto: Depositphotos/kalinovsky)

Oštećenje i lom vrha ne predstavlja stres za životinju, jer ne oseća bol. Problem nastaje kada je oštećeno telo ili baza. Unutrašnjost ovih delova je obložena slojevima koji su bogati krvnim sudovima. Kada se desi jako oštećenje ili lomljenje, rana krvari i uzrokuje veliku bol sa kojom se životinja teško nosi. Do takvih povreda dolazi zbog udaraca, padanja, stezanja povodca.

Povrede mogu biti različite. Potpuno lomljenje može uzrokovati krvarenje na nos zbog oticanja krvi kroz frontalni sinus. Delimično lomljenje roga koji se ljulja nanosi veliku bol životinji i takođe se javlja krvarenje iz nosa.

Na šta paziti kod kupovine mlečne krave?

Ponekad se dešava uzdužno pucanje tkiva. Ovakva rana može da dovede do upalnog procesa i pojave gnoja. Udarac koji dovodi do ove pojave može biti veoma jak, toliko da dođe do preloma kosti glave i to su teška oštećenja.

Kod nekih grla javlja se poseban oblik roga koji je veoma savijen prema glavi. Kako raste, ubušuje se u lice stvarajući bolne rane. Ovakvu pojavu treba sprečiti i odstraniti rog pre nego što dođe do oštećenja.

Goveda rogove imaju sa razlogom (Foto: V.Stapić)

Prva pomoć

Kada životinja slomi rog, potrebno joj je dati prvu pomoć u vidu ispiranja rane, zaustavljanja krvarenja i dezinfekcije. Najopasniji je prelom baze i to zahteva hitnu intervenciju veterinara koji će ga odstraniti i očistiti ranu. Postupak se izvodi pod anestezijom.

Uklanjanje rogova

Postupak uklanjanja rogova se sprovodi na mladim životinjama kada je gotovo bezbolan i rane brzo zarastaju. U naučnim istraživanjima je dokazano da se za njihovo formiranje troše minerali (kalcijum, selen, fosfor) i druge hranljive materije. Uklanjanjem, sva se hraniva preusmeravaju na izgradnju kostura teleta.

Kod odraslih životinja retko se obavlja potpuno uklanjanje, samo u slučaju kada je trauma tako velika da je to neophodno. Šutost ili bezrožnost životinje ne utiče na produkciju mleka i mesa. Među uzgajivačima posebno su popularne Aberdin Angus i Red Pol rase koje nemaju rogove.


Tagovi

Goveda Rog Lomljenje roga Šutost goveda Uklanjanje rogova Oštećenje roga Ljuštenje roga


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.