Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog konvejera, odnosno jednostavno rečeno "kada se šta seje, kosi ili konzervira" u toku vegetacione sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacione faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće.
Rentabilna proizvodnja mleka zahteva visoku produktivnost i izuzetnu konverziju hrane za što je procesom i tehnologijom ishrane odgovoran farmer, kao i otkupna cena mleka gde poljoprivrednici baš i nemaju direktan uticaj. Ishrana je ključni faktor, poznavanjem osnovnih potreba u ishrani muznih krava, ali i vegetativnih faza setve, rasta i korišćenja krmiva značajno se pospešuje proizvodnja. Muzne krave hrane se sa voluminoznim i koncentrovanim krmivima, gde je izuzetno važan odnos pojedinih krmiva, tj. izbalansiran obrok, faza laktacije ali i faza vegetacije voluminoznih krmiva, odnosno krmni konvejer koji predstavlja organizovanu kontinuiranu proizvodnju i upotrebu zelene voluminozne hrane tokom celokupnog razdoblja aktivne vegetacije u godini.
Zajednička karakteristika voluminoznih krmiva je velika količina vode, čak i do 90% u zavisnosti od vrste biljke, kao i lako svarljivih ugljenih hidrata. I pored male koncentracije lako svarljivih hranljivih materija, voluminozna krmiva u bilo kom obliku pozitivno utiču na količinu i kvalitet mleka, a naročito imaju pozitivan učinak na rad probavnih organa muznih krava u zimskom periodu ishrane. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje i čuvanje jer zbog velikog udela vode ova krmiva vrlo su podložna promenama hranljive vrednosti, odnosno kvarenju.
Vrste krmiva:
Kako utiču sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mleka
Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog konvejera, odnosno jednostavno rečeno "kada se šta seje, kosi ili konzervira" u toku vegetacione sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetativne faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće. Ne postoji 100% šablon, formula ili plan kada sejati, kositi ili silirati, to farmer prati u zavisnosti od vremenskih prilika, porasta biljaka i potreba u ishrani muznih krava.
Ipak, ustaljeni vremenski okvir postoji i obično kreće sa ozimim usevima krmnom repicom, ozimom raži ili grahoricama, ove se biljke seju u septembru, a koriste se kao prva zelena voluminozna krma u rano proleće, mesec april i početak maja. Već krajem maja, ako vremenske prilike posluže, može se otpočeti sa prvim otkosom višegodišnjih leguminoza ili detelinsko -travnih smesa. Prvi posejani jari usevi (zasejani u rano proleće) već puni vegetacioni porast imaju u drugoj polovini meseca juna, jednogodišnje leguminoze, grahorice i stočni grašak kada se mogu koristiti u svežem stanju ili spremati za neki od oblika konzerviranja.
Prateći dalje krmni konvejer ponovo na red dolaze višegodišnje leguminoze lucerka ili crvena detelina. Šećerni sirak, sudanska trava već početkom avgusta meseca mogu da se koriste u ishrani krava, a do kraja avgusta poželjno je pripremiti svo seno. Za kraj vegetacione sezone u jesenjim danima na red dolazi krmni kelj. Voluminozna krmiva silirana, najčešće silažni kukuruz i senaža TDS-a, koristi se u zimskim danima sve do ponovo prvih svežih ozimih voluminoznih useva u rano proleće.
Da li u svežem stanju ili konzervirana voluminozna krmiva daju se muznim kravama u izbalansiranom obroku, koliko kilograma i kada zavisi od faze laktacije i potreba muznih krava. Seno je poželjno davati u količini od 2% ukupne mase grla, što je najčešće 4,5-5,5 kg/dan. Količina silaže u obrocima mlečnih krava takođe varira, optimalan raspon je je 20 - 30 kilograma po danu u ukupnom obroku.
Krompir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve, repin rezanac i pivski trop kada se koriste kao sočna voluminozna krmiva dnevno mogu biti izbalansirani u obroku i do 20 kilograma, kao što je slučaj sa siliranim repinim rezancima.
Tagovi
Autor