Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana muznih krava
  • 31.08.2019. 10:00

Šta je zeleni krmni konvejer i zašto je važan u ishrani muznih krava

Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog konvejera, odnosno jednostavno rečeno "kada se šta seje, kosi ili konzervira" u toku vegetacione sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacione faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 437
  • 17
  • 0

Rentabilna proizvodnja mleka zahteva visoku produktivnost i izuzetnu konverziju hrane za što je procesom i tehnologijom ishrane odgovoran farmer, kao i otkupna cena mleka gde poljoprivrednici baš i nemaju direktan uticaj. Ishrana je ključni faktor, poznavanjem osnovnih potreba u ishrani muznih krava, ali i vegetativnih faza setve, rasta i korišćenja krmiva značajno se pospešuje proizvodnja. Muzne krave hrane se sa voluminoznim i koncentrovanim krmivima, gde je izuzetno važan odnos pojedinih krmiva, tj. izbalansiran obrok, faza laktacije ali i faza vegetacije voluminoznih krmiva, odnosno krmni konvejer koji predstavlja organizovanu kontinuiranu proizvodnju i upotrebu zelene voluminozne hrane tokom celokupnog razdoblja aktivne vegetacije u godini.

Vrste voluminoznih krmiva

Zajednička karakteristika voluminoznih krmiva je velika količina vode, čak i do 90% u zavisnosti od vrste biljke, kao i lako svarljivih ugljenih hidrata. I pored male koncentracije lako svarljivih hranljivih materija, voluminozna krmiva u bilo kom obliku pozitivno utiču na količinu i kvalitet mleka, a naročito imaju pozitivan učinak na rad probavnih organa muznih krava u zimskom periodu ishrane. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje i čuvanje jer zbog velikog udela vode ova krmiva vrlo su podložna promenama hranljive vrednosti, odnosno kvarenju.

Vrste krmiva:

  • Zelena voluminozna krmiva: nadzemni delovi samoniklih trava (livade i pašnjaci) i kultivisano zeleno krmno bilje sa njiva (crvena detelina, lucerka, zeleni kukuruz, stočni kelj, zob, stočni grašak).
  • Konzervirana voluminozna krmiva: nastaju postupkom sušenja ili siliranja zelenih voluminoznih krmiva.
  • Sočna voluminozna krmiva: krompir, stočna repa, šargarepa, bundeve, tikve, ali i repin rezanac i pivski trop.

Kako utiču sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mleka

Zeleni krmni konvejer

Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog konvejera, odnosno jednostavno rečeno "kada se šta seje, kosi ili konzervira" u toku vegetacione sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetativne faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće. Ne postoji 100% šablon, formula ili plan kada sejati, kositi ili silirati, to farmer prati u zavisnosti od vremenskih prilika, porasta biljaka i potreba u ishrani muznih krava.

Ipak, ustaljeni vremenski okvir postoji i obično kreće sa ozimim usevima krmnom repicom, ozimom raži ili grahoricama, ove se biljke seju u septembru, a koriste se kao prva zelena voluminozna krma u rano proleće, mesec april i početak maja. Već krajem maja, ako vremenske prilike posluže, može se otpočeti sa prvim otkosom višegodišnjih leguminoza ili detelinsko -travnih smesa. Prvi posejani jari usevi (zasejani u rano proleće) već puni vegetacioni porast imaju u drugoj polovini meseca juna, jednogodišnje leguminoze, grahorice i stočni grašak kada se mogu koristiti u svežem stanju ili spremati za neki od oblika konzerviranja.

Mlečnost krava puno zavisi od narednih 40-ak dana

Prateći dalje krmni konvejer ponovo na red dolaze višegodišnje leguminoze lucerka ili crvena detelina. Šećerni sirak, sudanska trava već početkom avgusta meseca mogu da se koriste u ishrani krava, a do kraja avgusta poželjno je pripremiti svo seno. Za kraj vegetacione sezone u jesenjim danima na red dolazi krmni kelj. Voluminozna krmiva silirana, najčešće silažni kukuruz i senaža TDS-a, koristi se u zimskim danima sve do ponovo prvih svežih ozimih voluminoznih useva u rano proleće.

Optimalne količine konzumiranja

Da li u svežem stanju ili konzervirana voluminozna krmiva daju se muznim kravama u izbalansiranom obroku, koliko kilograma i kada zavisi od faze laktacije i potreba muznih krava. Seno je poželjno davati u količini od 2% ukupne mase grla, što je najčešće 4,5-5,5 kg/dan. Količina silaže u obrocima mlečnih krava takođe varira, optimalan raspon je je 20 - 30 kilograma po danu u ukupnom obroku. 

Krompir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve, repin rezanac i pivski trop kada se koriste kao sočna voluminozna krmiva dnevno mogu biti izbalansirani u obroku i do 20 kilograma, kao što je slučaj sa siliranim repinim rezancima.


Tagovi

Proizvodnja mleka Balansiran obrok Zeleni krmni konvejer Ishrana krava


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]