Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 03.01.2020. 14:15

Šta stručnjaci preporučuju u proizvodnji kabaste stočne hrane?

Kako poljoprivredni proizvođači da na svom gazdinstvu obezbede kvalitetnu i dovoljnu proizvodnju hraniva za stoku? Treba da počnu od početka - od izbora parcele i da slušaju preporuke stručnjaka.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 414
  • 19
  • 0

Kvalitetno i jeftino kabasto hranivo predstavlja uslov sigurne, moderne i ekonomski isplative proizvodnje mleka i goveđeg mesa. Kako da poljoprivrednici obezbede ovaj vid ishrane na svom gazdinstvu? Jedini način da se dođe do traženog kvaliteta i kvantiteta hrane je slušanje stručnjaka. 

U ovoj proizvodnji počinje se od početka - od izbora parcele. Kukuruz ili lucerka sigurno ne mogu da obezbede projektovan prinos na parceli sedme klase ili na onoj koja ima nisku pH vrednost. 

Kako hraniti krave u zimskom periodu?

Šta raditi i kako doći do odgovora? Ako ima odgovora, daje ga struka. Plodored je obavezan i da se izbegava setva u monokulturi.

Agrohemijska analiza - najjeftiniji način

Osnovna obrada treba da se uradi na vreme, a to je do kraja jeseni ili početkom zime. Taj datum nam omogućava da parcela prihvati i sačuva većinu padavina u kasno jesenje - zimskom i rano prolećnom periodu, da bi ih iskoristila kasnije, za letnji sušni period. 

Potrebne količine i način primene organskih, mineralno kompleksnih i azotnih đubriva, najbolje je da se odrede na osnovu agrohemijske analize. To je i najeftiniji način primene đubriva. Pravilo je da se fosfor i kalijum obavezno unose sa osnovnom obradom, kao i stajsko organsko đubrivo, a za azot postupati po preporuci stručnog lica. Predsetvenu pripremu uraditi najdalje do sedam dana pre setve.

Kada je najbolje vreme za setvu?

Izuzetno je važno da se strogo poštuju setveni rokovi, odnosno, optimalno vreme setve. Lucerka i crvena detelina seju se krajem marta do polovine aprila. Stočni grašak za proizvodnju krme sejati odmah čim može da se uđe i pripremi predsetveno parcela. Silažni kukuruz seje se kada se setveni sloj tla zagreje na 10° C. 

Reč stručnjaka: "Tavansko" ili deklarisano seme?!

Deteline se seju mašinski, na dubinu od jednog do dva centimetra. Setvena norma je od 16 - 18 kg/ha lucerke i 14 - 16 kg/ha crvene dateline. Za stočni jari grašak potrebno je 140 - 150 kg/ha semena i 15 - 20% potpornog useva, najčešće ovsa. Kod setve silažnog kukuruza, treba poštovati preporuku proizvođača semena o broju biljaka po jedinici površine. Merkantilni kukuruz seje se sa 10 % većom količinom od preporučene, ako se seje kao silažni. Najvažnije je sejati isključivo deklarisanim semenom. Kod kukuruza koristiti hibride ranije grupe zrenja.

Najpogodnije vreme za košenje

Najpovoljniji trenutak košenja lucerke je kada su biljke u fazi butonizacije (faza zelenog pupoljka) odnosno kada je najviše 10% biljaka u cvetu. Samo prvi otkos (lucerke koja je u zasnivanju) kosi se u punom cvetu. 

Stočni grašak kosi se za zelenu krmu kada je u fazi od sredine pa do punog cvetanja. Žetva se obavlja kada se procenat suve materije u biljkama spusti na 30 - 35 %. Poštujući postupak silaže, kao i primenu inokulanata, dobijamo hranivo odgovarajućeg ukusa i hranidbene vrednosti.

Tehnika pripreme silaže od cele biljke kukuruza

Ne treba zaboraviti ni da je silaža energetsko, polukoncentrovano hranivo. Samo planiranom pripremom, primenom plodoreda i poštovanjem pune agrotehnike, stvaraju se uslovi za stabilne prinose i dovoljne količine kvalitetne kabaste hrane, odlučan je Miloš Nikoletić, dipl. inž. ratarstva i povrtarstva, iz Poljoprivredne Stručne Savetodavne službe (PSSS) Mladenovac.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kabasta stočna hrana Plodored Monokultura Agrohemijska analiza zemljišta Proizvodnja krme Deklarisano seme Faza butonizacije Miloš Nikoletić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.