Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje vimena
  • 11.11.2023. 16:30

Šta znače za proizvodnju mleka i kako ograničiti pojavu lezija na vimenu?

Ekonomski, gubici mogu da budu ozbiljni jer se životinje obično opiru muži i zbog toga često bivaju izlučene. Kako smanjiti mogućnost lezija vimena?

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 375
  • 34
  • 0

Zdrava koža vimena i sisa kod krava je veoma poželjna kada govorimo o dobrobiti i zdravlju krava, te ekonomičnosti proizvodnje mleka. Lezije (rane) vimena i sisa su rani pokazatelji povećanog rizika od mastitisa.

Prouzrokuju finansijske gubitke smanjenjem proizvodnje mleka, povećavaju troškove kroz potrebe za tretmanom grla i na kraju ako prodajemo životinje sa lezijama na vimenu, uglavnom ostvaruju manju cenu na tržištu. Istraživanja ukazuju da su uopšteno bolestima vimena podložnije visoko-proizvodne rase goveda kao što su holštajn-frizijsko goveče, džerzej, montbelijar, ali i mešanci.

Manje proizvodne, lokalne rase goveda, pokazuju veću otpornost na infekcije usled pojave lezija na vimenu. To se u osnovi pripisuje nižoj proizvodnji mleka i boljem nivou imuniteta. Sisni mišić stezač i sisni kanal su važne primarne barijere protiv invazije patogena u vime.

Lezije ometaju proces muže i mogu da izazovu sekundarne probleme (Foto: Depositphotos/ClaraBastian)

Lezije sisa, generalno, ne izazivaju direktno mastitis, ali ometaju proces muže i mogu da izazovu sekundarne probleme. Lako kolonizuju bakterije i tako služe kao važan rezervoar infekcije. Ekonomski, gubici mogu da budu ozbiljni jer se životinje obično opiru muži i zbog toga često bivaju izlučene.

Poreklo lezija

Kada govorimo o poreklu lezija, one su najčešće mehaničke prirode. Pokazalo se da preterani ili promenljivi nivoi vakuuma, stare sisne čaše (erodiranje gume), promene u pulsacijama, povezane sa lošim održavanjem i/ili nepažnjom muznog uređaja dovode do oštećenja sisa. Ono je uzrokovano direktno traumom ili indirektno putem degenerativnih promena koje nastaju usled poremećaja cirkulacije krvi u tkivu sisa.

Povrede nastaju i u slučaju ako je slama na kojoj krave leže preoštra, u slučaju ako druga krava nagazi vime/sise krave ili ako u staji ima oštrih predmeta odnosno delova smeštajnog inventara staje. Najčešći uzročnici infekcija su gram-pozitivne bakterije iz grupa stafilokoka i streptokoka, i to: Staphylococcus aureus i Streptococcus dysgalactie.

Kako izbeći stvaranje lezija na vimenu:

  1. Redovno menjati čašice za sise na muznim aparatima. Guma posle nekog vremena korišćenja, te pranja raznim hemikalijama, počinje da erodira. Puca, obično poprečno. Prilikom pulsacija male pukotine u sisnim čašama "štipaju" kožu na sisama i stvaraju sitne lezije koje su ponekad oku nevidljive, ali za kravu veoma osetljive. Jednostavnim pregledom sisnih čaša, tako što ćete ih skinuti, okrenuti ka izvoru svetlosti i stisnuti, možete da vidite da li ima poprečnih pukotina. Ako ima - potrebna je nova čaša.
  2. Previsok vakuum takođe utiče na zdravlje sisa. Vakuum-pumpa mora u prostorima između sisnih guma i sisnih čaša da obezbedi potpritisak od 40-50 kPa (0,4-0,5 bara). Period smanjenog protoka mleka čini oko 50 odsto vremena rada muzne jedinice, tako da neispravna mašina može da stvori stres na sise u trajanju od tri ili više minuta u svakom trenutku muže. To može da izazove i krvarenje u epitelu sisa, te nekrozu kože.
  3. Oštri delovi u staji ili u okolini. Svaki farmer treba dobro da vodi računa o prostoru kuda se kreću muzne krave, kako u objektu, tako i u ispustu odnosno na pašnjaku. Treba dobro pripaziti da li ima oštrih delova u staji, da li je neko ležište razvaljeno, neka daska stoji nepravilno, neki ekser viri iz zida ili drugih delova objekata kroz koje se krava kreće. Takođe, veliki problem su i ograde od bodljikave žive, posebno ako padnu i tako ostanu u travi, što je na žalost čest slučaj kod nas usled sve više napuštenih imanja i njiva. Lezije na vimenu mogu da budu uzrokovane čak i od prestare, prerasle i pretvrde slame, sečene na taj način da ostaju oštri krajevi stabljike. Zato i o samoj prostirci treba dobro razmisliti i voditi računa sa čim se prostire ležište. Ovo je poseban problem u stajama sa dubokom prostirkom.  

Nove tehnologije

Rezervoari infekcije u blizini sisnog otvora će imati izražen negativan uticaj na mere kontrole mastitisa. Neke lezije sisa potiču od delovanja jednog bakterijskog, virusnog, hemijskog ili fizičkog agensa. Ali dok dođe veterinar možemo već da imamo kombinovano delovanje više ovih uzročnika. Zarastanje lezija može da bude više potpomognuto savetima o upravljanju stadom i potrebama unapređenje procesa u proizvodnji (objekat, muzni uređaj) nego terapijom.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom mašinske muže krava?

U poslednje vreme sve više muznih uređaja automatski prati sve promene u muznom uređaju ili robotu, što omogućava proizvođaču daljinsko praćenje situacije. Zato, modernizacija muznih uređaja i korišćenje novih tehnologija jeste dodatni alat za unapređenje zdravlja vimena i konkurentnu proizvodnju mleka.

Redovno čišćenje muznog uređaja, izmuzišta i robota. Visok pritisak, dobar balans baza i kiselina, takođe je rešenje za smanjenje mogućnosti infekcija vimena i u slučaju postojanja lezija.


Tagovi

Zdravlje vimena Lezije vimena Rane na vimenu Čašice za sise Vakuum pumpa Oštra slama


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mleka.