Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije gasova
  • 10.06.2022. 15:00

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Novi Zeland, dom za pet miliona ljudi, ima oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca. Poljoprivrednici će plaćati za njihovo podrigivanje.

Foto: Depositphoto/drewrawcliffe ymgerman
  • 166
  • 80
  • 0

Novi Zeland se pokušava uhvatiti u koštac sa smanjenjem emisija štetnih gasova do 2025. godine i suočava s najvećim problemom, podrigivanjem ovaca i goveda. 

Ova bi ostrvska zemlja s pet miliona ljudi, 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca, postala prva u kojoj bi stočari plaćali za emisije koje proizvodi stoka, piše Reuters. Gotovo polovina ukupnih ispuštanja štetnih gasova dolazi iz poljoprivrede, a uglavnom je reč o metanu. Ranije su one iz agrara bile izuzete iz šeme trgovine emisijama u zemlji, što je izazvalo kritike na račun vladine posvećenosti zaustavljanju globalnog zagrevanja.

"Nema sumnje da moramo smanjiti količinu metana koju izlučujemo u atmosferu, a efikasan sistem cena će igrati ključnu ulogu u tome kako ćemo to postići", rekao je ministar za klimatske promene Džejms Šav.

Novi Zeland poznat je po uzgoju ovaca (Foto: Depositphoto/ymgerman)

Predlog uključuje podsticaje za poljoprivrednike koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, kao i za one koji će pošumljavati farme kako bi se one nadoknadile. 

Plaćanja bi trebalo da budu što niža, a biće uložena u istraživanje, razvoj tehnologije i stručne službe.

"Naše preporuke omogućavaju održivu proizvodnju hrane i vlakana za buduće generacije, a kako bi ispunili klimatske obaveze naše zemlje", rekao je predsedavajući partnerstva za primarni sektor, He Waka Eke Noa Mišel Ahi.

Prvi put satelitom snimili metan koji izlučuju krave

Ovaj bi predlog bio najveća regulatorna promena u agraru, od ukidanja poljoprivrednih subvencija 1980-ih.

Konačna odluka očekuje se u decembru.


Tagovi

Ovce Novi Zeland Goveda Metan Efekat staklene bašte Cena emisija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.