Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 05.05.2020. 10:30

Stočari u gubitku i do 300 evra zbog lošeg otkupa

Izvoz domaće junadi stao je odavno, naročito planirane količine za Tursku. Zbog toga, stočarima je ponuđena državna razmena teladi za kukuruz. Međutim, u jednom momentu, nastupio je zastoj u razmeni, pa su pojedini stočari svoje životinje prodavali klanicama, po znatno nižoj ceni.

Foto: JumpStory
  • 637
  • 116
  • 0

Državne robne rezerve, posle dužeg perioda, preuzele su 800 grla junadi, od 3.500 planiranih, u zamenu za merkantilni kukuruz. Cena na tržištu junadi porasla je sa nekih 1,8 na oko 2,1 evra po kilogramu žive mere. Mnogi stočari ovim su zadovoljni, jer im je država računala kilogram oko 2,2 evra, a klanice bi im platile oko 1,9 evra po kilogramu, pišu Novosti.

Izvoz domaće junadi stao je odavno, naročito planirane količine za Tursku, tačnije 5.000 tona junetine. Zbog toga, stočarima je ponuđena državna razmena teladi za kukuruz. Kako je u jednom momentu, nastupio zastoj u razmeni, pojedini stočari svoje životinje prodavali su klanicama, po znatno nižoj ceni. Tako da su proizvođači izračunali da su u gubitku i do 300 evra po grlu stoke, zbog lošeg otkupa.

Sa dužim zadržavanjem stoke u štali rastu i troškovi

Kako smo ranije pisali, pandemija je mnoge akcije nadležnih institucija stopirala, pa tako i razmenu merkantilnog kukuruza za živu junad.

Umesto u setvu - novac ulažu u hranu za junad?

Poljoprivrednici, kao i u većini slučajevu moraju da čekaju, ali poljoprivreda ne čeka nikog. Ipak, umesto na setvu, stočari novac trošili su na hranu za životinje. To je i razlog, zašto su se mnogi odlučili da svoju stoku prodaju klanicama, jer sa dužim zadržavanjem stoke u štali, rastu i njeni troškovi održavanja - hranidbe.

Razmena do 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad

Podsetimo, pošto proizvođači nisu bili zadovoljni zbog obustavljanja izvoza junetine za Tursku od početka prošle godine, Republička direkcija za robne rezerve raspisala je javni poziv za prikupljanje zahteva za razmenu 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad. Još uvek nije poznato kada će to meso zaista i stići do Turske.


Tagovi

Otkup junadi Razmena za merkantilni kukuruz Izvoz za Tursku Stočari Uzgoj bikova Uzgoj junadi Robne rezerve Klanice Cena junadi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]