Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativna tehnologija
  • 02.04.2022. 18:00

Stočna hrana: Najveće evropsko postrojenje za uzgajanje insekata u Poljskoj

Sistem za uzgajanje insekata kreirala je nemačka kompanija WEDA, a u fabrici će se svakodnevno proizvoditi i hraniti 550 tona supstrata.

Foto: WEDA
  • 369
  • 79
  • 0

Poljska kompanija HiProMine iz Robakowa kod Poznanja uzgaja protein za stočnu hranu na bazi insekata i to u industrijskim razmerama koristeći crnu vojničku muvu. Ovo će biti najveće evropsko postrojenje za uzgajanje insekata.

Sistem za uzgajanje insekata kreirala je nemačka kompanija WEDA Dammann & Westerkamp GmbH, a u fabrici će se svakodnevno proizvoditi i hraniti 550 tona supstrata. Ova tehnologija stvara lanac ishrane u kojem insekt čini most između biljnog otpada i održive hrane za životinje.

Prehraniti rastuću svetsku populaciju

Dakle, insekti su jedini izvor proteina za koji se sirovina može iskoristiti sto odsto u poređenju sa drugom stočnom hranom. Tokom svog života larve crne vojničke muve Hermetia illucens se hrane isključivo organskim otpadom. Muve imaju brz razvoj, a larve se uzgajaju veoma kratko, tek sedam dana.

Predviđa se da će upotreba ove vrste u budućnosti dati važan doprinos u ishrani rastuće svetske populacije na način koji štedi resurse.

U kompaniji WEDA napominju da ova metoda uzgoja ne stvara otpad i ne sadrži problematične materije.

"Krajnji proizvodi su bez antibiotika i genetski modifikovanih organizama", izjavio je menadžer proizvoda WEDA, Jens Feldhaus. 

Ekološki izvor proteina koji je jeftin i bogat hranivima

Insekti imaju potencijal da postanu jeftin, hranivima bogat i ekološki izvor proteina za svu stočnu hranu, ako se tehnologija proširi širom sveta. Stočna hrana na bazi insekata već je odobrena za domaće životinje, živinu, svinje i akvakulturu.

Slično su, istina u manjem obimu, radili i u Keniji 2020. godine, a vojničke su muve hranili otpadom iz trgovina i tržnica. 

Insekti nisu namenjeni samo u ishrani stoke. Osušeni žuti crvi brašnara su u EU u prometu od prošle godine nakon što je 27 država članica dalo zeleno svetlo predlogu da se larve insekta Tenebrio molitor stave na tržište kao nova hrana


Tagovi

WEDA Larve insekata HiProMine Stočna hrana Hermetia illucens Jens Feldhaus


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.