Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena stoka
  • 25.07.2022. 12:00

Suša donela probleme stočarima: Nedovoljno vode za napajanje stada

Za napajanje stada od 300 ovaca potrebno je obezbediti 2.000 litara vode dnevno.

Foto: Sanja Dovečer
  • 139
  • 105
  • 0

Visoke temperature i suša na Pešterskoj visoravni donele su nove nevolje stočarima. Nema vode za napajanje stada, pa strahuju da bi toplotni talas mogao da desetkuje stočni fond na Pešteri, prenosi RTS

Od ukupno 60.000 ovaca i 20.000 grla krupne stoke, skoro polovina je ugrožena zbog nedostatka vode. Opština Sjenica traži pomoć od države.

Suša pravi dodatni posao stočarima

Stočar na Pešterskoj visoravni Dragan Balšić, samo je jedan od mnogih koji svakoga dana moraju da dopreme tone vode iz udaljenih izvora i bunara da napoji žedna stada.

"Kad ja svaki dan ostavim košenje, jer moram da teram vodu i zato nisam pokosio livade. Ja sam možda primoran da prodam stoku na jesen, ne mogu da učinim seno kada non stop teram vodu. Jedna mi je ovca uginula juče i šta znam koliko će uginuti do kraja, javljaju još veće vrućine i žege", kaže Balšić.

Kako sprečiti toplotni udar kod domaćih životinja?

Nedavno je Vojska Srbije iskopavala vrtače za napajanje stoke. Opština Sjenica i sada traži pomoć vojske.

"Da nam pošalje Vojska Srbije pet-šest cisterni jer su stočari već u tako teškoj situaciji, pa mi moramo naći načina kako da pomognemo", apeluje predsednik opštibe Sjenica Munib Mujagić.

Za napajanje stada od 300 ovaca potrebno je obezbediti 2.000 litara vode dnevno.

Uprkos sušama i manjim prinosima - za hranu se ne brinu

Drugi toplotni talas koji je pogodio Srbiju, bez kapi kiše u poslednje dve nedelje, problem je i za poljopivrednike gružanskog kraja, ali od zime, koja će zbog situacije u Ukrajini biti teška u celoj Evropi, uglavnom ne strahuju. Kako kažu, na selu, uprkos sušama i manjim prinosima, hrane će sigurno biti, a od gasa ne zavise, prenosi Tanjug.

Meštani Gruže primećuju da su temperature ove godine više, a vrućine teže, ali dodaju da su im zato noći hladnije, pa mogu da se "propisno" odmore kako bi preko dana mogli da obavljaju posao u polju, ali i da polako pripremaju ogrev za zimu.

Siesta za krave kao zaštita od toplotnog stresa

Ovaj kraj živi od poljoprivede, a Bojan Stevanović iz Gruže ističe da trenutni vremenski uslovi nikako nisu pogodni kada je reč o ratarstvu i stočarstvu, pa će i prinosi biti manji.

"Velika je suša, prinosi će biti sigurno smanjeni, već sada se vidi. Za pšenicu se očekivalo oko pet-šest tona, a ljudi imaju oko tri do četiri. Videćemo šta će biti sa sojom i drugim kulturama", ispričao je Stevanović.


Tagovi

Suša Napajanja stada Uzgoj ovaca Nedostatak vode Dragan Balšić Munib Mujagić Bojan Stevanović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva