Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 10.08.2021. 14:00
  • Pomoravski okrug, Paraćin

Suzbijena afrička kuga svinja na teritoriji opštine Paraćin

Eutanazirana su 114 grla, a Ministarstvo poljoprivrede je za nadoknadu štete i sprovođenje mera za suzbijanje bolesti izdvojilo oko 5,5 miliona dinara.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 228
  • 321
  • 0

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije donela je rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraze afrička kuga svinja na teritoriji opštine Paraćin.

U protekla četiri meseca veterinarska služba i lovačka udruženja su na teritoriji opštine Paraćin imali veoma intenzivne aktivnosti sa ciljem sprečavanja širenja i suzbijanja ove bolesti, koja se u martu pojavila u četiri sela na sedam gazdinstava.

Afrička kuga svinja i u Paraćinu

U ovom periodu na teritoriji opštine, na kojoj ima oko 17.000 svinja, realizovano je 1.120 obilazaka gazdinstava i urađena su 302 laboratorijska pregleda na afričku kugu svinja. Eutanazirano je 114 grla, a Ministarstvo poljoprivrede je za nadoknadu štete i sprovođenje mera za suzbijanje bolesti izdvojilo oko 5,5 miliona dinara, tako da su proizvođači bez problema mogli da obnove svoju proizvodnju, s obzirom da su im sredstva u potpunosti i blagovremeno isplaćena.

Veća šteta pojavom bolesti, nego eutanazijom

Prema rečima direktora Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini dr Zorana Rašića, zahvaljujući realizaciji svih propisanih mera koje predviđaju naši nacionalni i međunarodni propisi i zahvaljujući odličnoj saradnji sa lokalnom upravom u Paraćinu, bolest je za sada suzbijena.

"Nije se pojavila u drugim opšinama na našem epizootiološkom području kao ni na većim farmama. Stvoreni su uslovi za normalno odvijanje prometa, za normalan rad stočne pijace i da industrija mesa može ponovo da izvozi svoje proizvode. Mnogo je veća indirektna šteta nastala pojavom ove kuge nego što je direktna šteta nastala eutanazijom 114 svinja", rekao je Rašić.

Ali, ukoliko se pojedini neodgovorni proizvođači ne odreknu nekih loših navika, od ovih mera neće biti velike koristi.

Kako prepoznati i sprečiti da se afrička kuga svinja ne pojavi u vašim oborima?

"Neophodno je da se na farmama sprovode biosigurnosne mere sa kojima su proizvođači upoznati, svi su dobili odgovarajuće brošure i uputstva, neophodno je da životinje budu obeležene i registrovane na pravilan način, da se odvija legalan, a ne ilegalan promet životinja i da se leševi uklanjaju na adekvatan način, a ne na način da ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja kao i životnu sredinu", istakao je dr Rašić.

Samo tada možemo biti sigurni da je rizik od pojave bolesti sveden na minimum, u suprotnom štete od pojave bolesti će svaki put biti veće, a mere koje se preduzimaju za suzbijanje boleti biće sve rigoroznije.


Tagovi

Afrička kuga svinja Eutanazija svinja Paraćin Zoran Rašić Biosigurnosne mere


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.