Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 28.01.2022. 18:00

Svaka francuska farma svinja i živine imaće savetnika za dobrobit životinja

Farme svinja i živine imaju obavezu da obuče referentna lica koja će morati da prođu sertifikovan kurs obuke odobren od strane nadležnih organizacija

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 113
  • 27
  • 0

Godina 2022. je godina značajnih promena u poljoprivredi, a jedna od njih, koja se posebno tiče stočara, ali i ostalih učesnika u tom sektoru je povećanje dobrobiti životinja. Nedavno su članovi Evropskog parlamenta zatražili od Evropske komisije poboljšanje uslova za njihov transport.

Francuska, koja u prvoj polovini ove godine predsedava Većem EU, ide i korak dalje. Ovoj državi je jedan od prioriteta borba protiv zlostavljanja životinja i unapređenje njihove dobrobiti, a odnosi se na sve njih, od stoke, preko kućnih ljubimaca do onih koje se koriste u naučna istraživanja.

Suzbijanje zlostavljanja

Nastojanje tamošnje Vlade je još 2018. godine imalo za cilj da poboljša Zakon o poljoprivredi i hrani sa petnaest novih mera, a krajem 2020. predstavljen je akcioni plan za borbu protiv ostavljanja kućnih ljubimaca. U 2021. Zakon je usmeren na suzbijanje zlostavljanja i jačanje veze između životinja i ljudi. U njega su uključene mere za razvijanje svesti o dobrobiti i borbi protiv zlostavljanja, kako domaćih tako i divljih u zatočeništvu.

Zakon je usmeren na jačanje veza između životinja i ljudi (Foto: Depositphotos/Denisfilm)

Tako od 1. januara ove godine sve farme koje drže domaće životinje (kućne ljubimce), kao i pripitomljene ili divlje u zatočeništvu, moraju da odrede referentnu osobu, odnosno savetnika, zaduženog za njihovu dobrobit.

Odgovor na brutalnost

Farme svinja i živine imaju obavezu obučavanja ovih osoba koje će morati da prođu kurs obuke sertifikovan i odobren od strane Vivéa i OCAPIAT organizacija. Ove osobe imaće šest meseci, računajući od početka godine da započnu kurs obuke i 18 meseci da ga završe.

Farme sa drugim vrstama stoke, kao što su farme goveda, ovaca i druge, trenutno nisu obuhvaćene obavezom i mogu da prođu obuku na dobrovoljnoj osnovi.

Plan predviđa podršku operaterima u stočarstvu da podignu svest o pitanjima dobrobiti i to finansiranjem obuke, posebno u klanicama.

Navedene mere nastale su kao odgovor na prijavljivanje učestalih brutalnosti u ponašanju sa životinjama, a sve sa ciljem da se one zaštite.


Tagovi

Dobrobit životinja Stočarstvo Stočari Zakon Francuska Zaštita životinja Savetnik


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]