Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 05.08.2022. 18:00

Svinje pozitivno reaguju na muziku, jedan žanr ne vole

Jedan je svinjar primetio da svinje različito reaguju na izbor muzike. Šta ne vole da slušaju?

Foto: DN1988
  • 306
  • 54
  • 0

Uzgajivač svinja Piet Pesmans primetio je da različiti žanrovi muzike utiču na ponašanje svinja, a naučnici u Belgiji istražuju ove tvrdnje, objavio je Reuters.

Ovaj fenomen je registrovao kada je njegov sin počeo da peva pesmu u štali tokom sesije oplodnje, a njegove krmače su delovale uzbuđeno i počele su mahati repom. Pomislio je da bi trebalo da počnu da primenjuju slušanje muzike i kod drugih svinja.

Ne vole rok muziku

Napravio je listu za reprodukciju koja će se poklopiti sa različitim delovima dana. Kada je želeo da svinje budu aktivne, puštao je energičniju muziku, a za veče mirnije zvuke nalik uspavankama.

"Zaista počnu mahati repom, a kada je stvarno dinamično, počnu čak i da plešu okolo i da se brčkaju. Rok muzika im je prejaka, ne vole je", rekao je Pesmans.

On je ovo zapažanje prijavio timu istraživača koji su obezbedili 75.000 evra iz fonda EU i belgijske regije Flandrije da istraže tvrdnje.

Istarživanje sledi (Foto: Depositphotos/MariaC)

Pomaže u otklanjanju dosade

Koordinator projekta Sander Palmans je izjavio da do sada nije bilo istraživanja o reakciji svinja na muziku, ali Paesmansovo iskustvo odgovara postojećim saznanjima o efektima zvukova uopšteno na životinje.

Palmans je istakao da bi rezultati istraživanja mogli pomoći u otklanjanju dosade koja je povezana sa stresom koji utiče na kvalitet mesa.

Kako sprečiti griženje repa kod svinja?

To bi imalo praktičan uticaj na industriju jer na kvalitet mesa deluje stres kod životinja. Rezultati istraživanja se očekuju do kraja godine.


Tagovi

Svinje Efekat muzike Stres kod svinja Istraživanje Svinje i muzika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” održan je 5. i 6. novembra u jednom beogradskom tržnom centru. Gastronomski stručnjak Saša Mišić pripremao je rezance sa makom, a brojni izlagači promovisali su razne specijalitete, zimnicu i druge do... Više [+]