Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 23.09.2022. 09:00

Telad 430, prasad 360, jagnjad 350 dinara za kilogram na pijacama

Primetan je rast cene prasadi i tovnih svinja na pijacama u većini gradova Srbije.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 337
  • 94
  • 0

Klaničari sa područja podunavskog regiona otkupljivali su telad simentalske rase telesne mase do 160 kg po višoj dominantnoj ceni, pošto je iznosila 430 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 320 din/kg. Dominantna otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma dostigla je iznos od 360 din/kg u klanicama na području pčinjskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period, navodi se u biltenu STIPS-a.

Priplodne junice bile su skuplje u odnosu na prvu sedmicu septembra, pošto su se najčešće mogle pazariti za 200.000 dinara po grlu. U toku perioda od 12. do 18. septembra došlo je do pada otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klanicama na području južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg. Obim ponude i otkupa grla bio je prosečan.

Cena teladi u podunavskom regionu bila je 430 din/kg (foto: M. Celing Celić)

Raste cena tovnih svinja - 270 dinara za kilogram

Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležen je na stočnoj pijaci u Leskovsu, jer je dominirao iznos od 330 din/kg. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na teritoriji južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg.

U istom periodu je došlo do pada prodajne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 250 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području srednjebanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od čak 270 din/kg, koliko su se pre nekoliko meseci otkupljivala prasad. 

Najveći evropski proizvođač svinjetine otpušta radnike - pada broj tovljenika u Nemačkoj?

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su skuplja u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 310 din/kg. U istom periodu došlo je do pada dominantne cene krmača za klanje na 160 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona po višoj su ceni, u odnosu na prethodni period, otkupljivali tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 230 din/kg. Ista kategorija tovnih svinja bila je skuplja na pijaci žive stoke u Smederevu, jer je dominirao iznos od 240 din/kg

Pala cena jagnjadi u Smederevu

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi, pošto je dominirao iznos od 310 din/kg. Rast prodajne cene ovaca zabeležio je reporter STIPS iz Vranja protekle nedelje, pošto je dominirao iznos od 170 din/kg. 

U Šapcu za jagnjad dominirao iznos od 310 din/kg (foto: Depositphotos/ymgerman)

Pad prodajne cene jagnjadi zabeležen je na pijaci žive stoke u Smederevu, jer su se mogle pazariti najčešće za 350 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području zatiborskog regiona, jer je dominiro iznos od 340 din/kg. Na pijaci žive stoke u Leskovcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 350 din/kg, jarad kod kojih je dominirao iznos od 300 din/kg, ovce za 140 din/kg, dok je najčešća prodajna cena koza iznosila 120 din/kg.


Tagovi

Cene stoke STIPS Cena prasadi Cena teladi Cena jagnjadi Rast cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.