Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinje zimi
  • 31.12.2023. 16:30

Tokom zime pojačajte unos soli i minerala u ishrani životinja

Životinje dobro podnose niske temperature, ali ne podnose vlagu i promaju. Potreban je podsticaj da regulišu svoju telesnu temperaturu.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 570
  • 39
  • 0

Iako zima još nije pokazala "prave zube", noći i jutra praćena temperaturnim minusima su sve učestalija. S obzirom na to da je svaki farmer dužan tokom cele godine da vodi brigu o higijenskim uslovima na farmi, tako je i sada važno pobrinuti se da uslovima u kojima se drže životinje budu adekvatni.

Sveža hrana

To znači, da se objekti u kojima su goveda (krave, tovna junad) moraju redovno da budu provetrena, suvi, bez vlage, ekstremnih neugodnih mirisa i nečistoća, podsećaju iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.

Kako mlečne krave reaguju na osvetljenost?

Isto važi za sve objekte u kojim obitavaju životinje, jer osnova zdravlja je upravo higijena prostora u kojem se nalaze.

"U ovom periodu važno je učestalije prisustvo farmera, koji će posebno voditi računa da je temperatura objekta odgovarajuća. Takođe, izuzetno je bitno da je hrana sveže napravljena, posebno ona koja je podložna mržnjenju. Voda uvek treba biti sveža i lako dostupna", naveli su.

Pojačati večernju ishranu

Životinje dobro podnose niske temperature, ali ne podnose vlagu i promaju. Svinje se, na primer, grupišu i na taj način zgreju i lakše prebrode hladnoću, dok je ostalim životinjama koje nisu u takvom načinu držanja, potreban podsticaj da regulišu svoju telesnu temperaturu.

Koje domaće životinje mogu da istrpe niže temperature, a na šta ipak paziti?

"To je moguće postići, osim grejanjem objekta koje je često neizvedivo našim proizvođačima, tako što će farmer ‘pojačati’ večernju ishranu te unos soli i minerala, jer poznato je da se prilikom varenja hrane oslobađa energija i podiže toplota tela", savjetuju iz ovog Odsjeka.


Tagovi

Ishrana životinja Zbrinjavanje životinja Sveža hrana Uslovi na gazdinstvu Zdrava ishrana Zima na gazdinstvu


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.