Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 28.03.2021. 07:30

Toplоtni stres kod steonih krava slabi njihove buduće generacije

Istražene su performanse i profitabilnost dve buduće generacije krava koje su se telile pod toplotnim stresom. Rezultati pokazuju da hipertermija u kasnoj gestaciji utiče na potomke i laktaciju.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 74
  • 25
  • 0

Toplotni stres značajno deluje na muzne krave tako što negativno utiče na proizvodnju mleka, reproduktivnu sposobnost, a može dovesti i do bolesti kao i skraćenog životnog veka. U Sjedinjenim Američkim Državama ova pojava predstavlja godišnji gubitak od oko 1,5 milijardi američkih dolara.

Međutim, prema nedavno sprovedenoj studiji koju prenosi dairy global, delovanje toplotnog stresa trajno i negativno utiče na potomstvo, odnosno sledeće dve generacije.

Prethodno istraživanje otkrilo je da junice koje su se otelile pod ovim negativnim uticajem, u proseku daju pet kilograma mleka manje na dan u prvoj laktaciji, u poređenju s onima koje su imale mogućnost hlađenja tokom najtoplijih dana u godini.

Prema Jimeni Laporti, višoj autorki sa Odseka za nauku o životinjama na Univerzitetu Florida u Gainesvilu, to pojašnjava trajni učinak fetalnog razvoja na genetsku ekspresiju u odrasloj dobi.

Istraživači su proučavali produktivnost i reproduktivne performanse druge generacije, a imali su dva cilja. Prvi se odnosi na učinke mlečnosti, reproduktivnost i stope preživljavanja budućih generacija, a koji nastaju nakon izloženosti krave toplotnom stresu tokom kasne gestacije. Drugi se pak odnosi na procenu ekonomskih gubitaka povezanih sa tim ishodima širom SAD-a.

Gubitak od 595 miliona dolara

U razdoblju od 10 godina posmatrane su krave rase holštajn, na farmama na Floridi, američkoj državi s najvećim brojem ekstremno vrelih dana. Prikupljene su informacije o životnom veku, produktivnosti i reproduktivnim performansama dve uzastopne generacije ovih životinja izloženih visokim temperaturama tokom bremenitosti i teladi oteljenih u takvim uslovima. Isto se posmatralo i kod onih kojima je omogućeno aktivno hlađenje tokom takvog razdoblja.

Za vreme ispitivanja uočeno je da je telad od majki pod hipertermijom pokazala negativne učinke na stope preživljavanja od rođenja do prvog teljenja, dužinu produktivnog veka kao i učinak mleka - odnosno proizvedene količine i sadržaj hranjivih sastojaka kroz prve tri laktacije. Kada se sve zbroji, istraživači su došli do značajnih godišnjih troškova, a na osnovu prosečne cene mleka u SAD-u od 2010. do 2015., gubitak u zemlji se procenjuje na oko 595 miliona američkih dolara godišnje.

Laporta je primetila i to da krave u laktaciji imaju tendenciju smanjenja toplote, verovatno zato što su kod njih učinci pregrejavanja direktniji nego kod onih koje ne doje.  

Uzimajući u obzir skrivene troškove koji se prenose na buduće generacije i verovatnost povećanog toplotnog stresa zbog klimatskih promena, Laporta i njene kolege smatraju da su tehnike hlađenja poput upotrebe ventilatora i sistema za rashlađivanje od presudnog značaja.


Tagovi

Toplotni stres Krave Mleko Hlađenje Ekstremna toplota


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.