Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 13.02.2024. 10:30
  • Mačvanski okrug, Banovo polje

U Banovom Polju još jedno žarište AKS: Koji su saveti stručnjaka?

U opštini Bogatić zbog pet žarišta virusa za kratko vreme, od 22. januara eutanazirano je ukupno 452 grla, najviše krmača i prasadi.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 148
  • 32
  • 0

Još jedan slučaj afričke kuge svinja registrovan je juče u jednom domaćinstvu u Banovom Polju, gde je obavljena eutanazija 28 grla, prenosi Mačvapress. U ovom selu je ranije, od 22. do 27. januara afrička kuga svinja otkrivena na jednoj farmi i u dva domaćinstva, na kojima je ukupno eutanazirano u januaru 295 krmača, prasadi i manji broj tovljenika.

"Svih pet žarišta afričke kuge u opštini Bogatić su registrovana kod odgajivača krmača i prasadi", rekao je direktor VSI u Šapcu Nikola Milutinović.

Ogromna šteta: Zbog afričke kuge ispražnjena farma u Bogatiću

U opštini Bogatić zbog pet žarišta virusa za kratko vreme, od 22. januara eutanazirano je ukupno 452 grla, najviše krmača i prasadi.

Za kugu leka nema?

U poslednje tri nedelje u Mačvi je registrovano pet žarišta, pa je zbog sprečavanja širenja zaraze po hitnom postupku na farmama i u domaćinstvima u Banovom Polju i Bogatiću obavljena eutanazija 452 grla. Zabrinutost zbog širenja virusa najveća je kod velikih farmera koji u svakom trenutku, prema procenama veterinara, u tovu imaju između 250 i 300 hiljada svinja.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu je uveren da se virus, protiv kojeg nema leka, može držati pod kontrolom.

"Virus je prisutan, ne možemo da ga pobedimo, ali možemo da ga držimo pod kontrolom. Imali smo prošle godine primer iz Prova, mesta koje je je bilo najveće žarište. Jedan proizvođač je uspeo 70 dana da sačuva farmu sa 400 tovljenika tako što je samo on ulazio u objekat kada je u selu 90 odsto svinja bilo zaraženo", kaže Milutinović.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu navodi da se virus može držati pod kontrolom (Foto: Mačvapress)

On je apelovao na stočare da ne dozvoljavaju ulazak na farmu i u ekonomske delove domaćinstva nikome ko ne hrani stoku ili radi oko nje, a biosigurnosne mere podignu na najviši nivo.

"Dezinfekcione barijere odnosno sunđeri natopljeni masnom sodom treba da se postave na ulazu u ekonomske delove domaćinstva. Odeća i obuća koja se koristi u tim delovima domaćinstva treba samo tamo i da se koristi, a ne da se nosi kada se ide u njive, prodavnice ili druga domaćinstva", objasnio je Milutinović.

Dezinfikovati mehanizaciju 

Uskoro će početi obimniji prolećni radovi na njivama, pa Milutinović savetuje poljoprivrednike da po povratku i pre ulaska u dvorište dezinfikuju mehanizaciju. Ovo je neophodno jer se preko traktora, sejalica i druge mehanizacije sa polja može uneti zaražen animalni otpad koji su nesavesni ljudi bacali, a ptice i predatori "rasejali" po njivama.

"Mehanizaciju je neophodno mehanički očistiti, sanitarno oprati i zatim dvoodstotnom masnom sodom dezinfikovati. Sačekati 45 minuta i tek tada mašine vratiti u domaćinstvo", savetuje Milutinović.


Tagovi

Afrička kuga svinja AKS Eutanazija svinja Banovo Polje Nikola Milutinović Žarišta Biosigurnosne mere Animalni otpad


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva