Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri teleta
  • 13.03.2019. 09:00

U domaćinstvu porodice Peretija krava otelila tri teleta

U domaćinstvu porodice Peretija krava je otelila tri teleta. Ovi mališani došli su na svet početkom marta i svi su vitalni i zdravi.

Foto: YouTube/PrintScreen/zagorjecom TV
  • 188
  • 34
  • 1

Đuro, Vilmica i Đaklin došli su na svet početkom marta u susednoj Hrvatskoj. Najviše su obradovali svog vlasnika, 70-godišnjeg Josipa Peretija koji se čitav život bavi poljoprivredom i nikada nije doživeo ovakav slučaj. 

Josip je došao u podne kako bi nahranio krave, a tada je na svet došlo prvo tele. Nakon dva sata otelilo se i drugo. Josip priča kako je očekivao da još treba izaći posteljica, ali onda je kako on kaže, izašlo još jedno tele, navodi Zagorje.com

Josip Pereti: Ni u okolini nije bilo ovakvog slučaja

"Ovo je jako retko. Više puta se oteli tri teleta, ali ne ostanu. A ovi, kako su se "izlegli", odmah su počeli dizati glavu", priča Pereti dodajući kako krava ne može odjednom podojiti sva tri teleta zbog čega je on dohranjuje i hrani ih na cuclu

Kaže kako je do sada bilo slučajeva u njegovoj štali da krava oteli dvojke, ali trojke do sada nikada nije imao. "Nisam čuo ni da je u okolini bilo ovakvog slučaja. A imam još jednu steonu kravu, od istog bika i ogromna je. Ili budu dva, ili možda čak tri teleta", u još jednom radosnom očekivanju priča Josip. 

Čudo u štali: Koza Gabrijela ojarila šestorke!

"Imena mališanima je dao komšija koji je hteo biti kum", uz smeh priča Josip Pereti, a osim njega, teladima se najviše raduju njegovi unuci, 4-godišnja Nikol i 10-godišnji Nikola koji voli pomagati dedi oko kravica. 

S teladima i muka i milina 

Zbog ovog fenomena iznenadio se i veterinar Damir Ljubić koji je pregledao teladi. "Veterinar kaže da se ovako nešto tu i tamo desi, ali retko. Više puta se dogodi da jedno od tri teleta ugine. Ovi naši su veseli i baš su nam milina. Iako, muka je s njima, ali naučili smo raditi", priča ovaj stočar koji je nekada imao muzne krave i proizvodio 150 litara mleka dnevno. 

"Kada je pala cena mleka, misili smo da nema izlaza. Danas imamo krave i bika", pojašnjava Josip Pereti kom je sin savetovao da smanji posao, ali ne, Josip zaključuje: "Ovo je milina, ne mogu smanjiti, ne mogu ja bez toga!".  

Veterinar Ljubić kaže kako se zaista retko viđa da sva tri teleta budu zdrava i vitalna, poput Đure, Vilmice i Đaklin te da se dogodi jedan takav slučaj na 5.000 krava. On je teladima dao vitaminske inekcije te potvrdio kako jako dobro napreduju. 

"Ljudi od sedamdeset i osamdeset godina nisu čuli za ovakve slučajeve što vam dokazuje da je ovo jedna lepa i neobična priča", ispričao je Ljubić dodajući da je kod Josipove krave reč bila o veštačkoj oplodnji.


Tagovi

Tri teleta Josip Pereti Damir Ljubić Fenomen Steona krava


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.