Prva dva meseca života sisa često, svakih sat vremena, odnosno 20 puta u toku dana, iz tih razloga mladučne u prva dva meseca treba da bude neprekidno uz kobilu. Već posle dvadeset dana starosti počinje se sa prihranjivanjem suvom hranom.
Ako ste jedan od onih koji se ozbiljno ili iz hobija bavi uzgojem konja, onda treba obratiti pažnju na svaki segment u njihovom gajenju. Stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Aleksandar Canić ističe zašto je važna pravilna ishrana ždrebadi.
Već jedan, do jedan i po sat posle partusa, ždrebetu treba omogućiti da sisa. U ovom periodu značaj kolostruma kobile je višestruk, pored toga što obezbeđuje sve hranjive materije, obezbeđuje mladom grlu i imunitet preko antitela. Veoma je važno da ga ždrebe što ranije konzumira, jer mogućnost prolaska imunoglobulina kroz crevni epitel se brzo gubi, a posle 30 - 36 sati i sasvim, naglašava Canić.
Ždrebe obavezno treba da dobije majčino mleko. Prva dva meseca života sisa često, svakih sat vremena, odnosno 20 puta u toku dana, iz tih razloga mladučne u prva dva meseca treba da bude neprekidno uz kobilu. Ukoliko iz nekog razloga ne može da sisa kobilu, može da se napaja kravljim ili kozjim mlekom. U tom slučaju kravlje mleko mora da bude delimično obrano (razređeno vodom u odnosu 1:1) kako bi sadržaj masti bio sličan sa kobiljim mlekom.
Već posle dvadeset dana starosti počinje se sa prihranjivanjem ždrebadi suvom hranom. Koriste se kvalitetno seno i ovas, gnječeno zrno lana i mekinje. U ovom periodu uzrasta su takođe dobre smeše koncentrata sastavljene prema potrebama ždrebadi. Smeša za početak ishrane mladunaca sastoji se od gnječenih zrna ovsa (60 odsto), mekinja (20 odsto) i lanenog brašna (20 odsto). Uz koncentrat ide i seno najboljeg kvaliteta. Sa četiri meseca starosti ždrebe bi trebalo da konzumira oko jedan kilogram suve hrane dnevno.
Kako smo ranije pisali, ovas se najviše upotrebljava u ishrani konja, kako zbog ukusa tako i zbog dijetetičkog delovanja na varenje. Konji hranjeni ovsom veoma retko obolevaju od kolika i takozvane prazničke bolesti. Odraslim grlima daje se u zrnu, a ždrebadima i starijim konjima prekrupljen.
Neadekvatna ishrana može da dovede do nepravilnosti u razvoju kostiju, što se kasnije ne može ispraviti ni nadoknaditi. Za razvoj zdravog i snažnog kostura značaji su kalcijum, fosfor, vitamini A i D3, proteini i prisustvo mikroelemenata (cink, bakar, mangan), navodi jagodinski stručnjak za stočarstvo.
Ključni momenat u odgoju ždrebadi je odlučenje, koje mora da se izvede u momentu kada je grlo sposobno da zadovolji sve svoje potrebe kroz suvu hranu. U tom periodu je veoma važan sastav proteina u obroku, tada može da bude korisno prisustvo nekog hraniva animalnog porekla koje u sebi ima veliki izvor proteina, u tu svrhu može se koristiti riblje brašno, mesno brašno, koštano brašno i tako dalje.
Odlučenje nastupa sa šest meseci i u tom periodu ždrebe konzumira četiri do pet kilograma suve hrane na dan. Sa odlučivanjem mlado grlo obično ima 40 do 45 odsto mase odraslog, a sa dve godine njegova masa je 70 odsto mase potpuno razvijenog grla.
Odbijeni mladunci nastavljaju sa ishranom senom i koncentratima. Utrošak koncentrata se postepeno smanjuje ako se ždrebad hrane na paši. Od prve do druge godine uzrasta osnovna hrana podmlatka je seno i paša, uz manju količinu koncentrata (oko jednog kilograma), preko leta ako je paša kvalitetna koncentrat nije ni potreban. Pored kvakitetne ishrane, sveža voda i so moraju biti na raspolaganju celog dana, ističe Canić.
Izvori
Tagovi
Autorka