Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ždrebad
  • 05.09.2020. 14:00

U ishrani ždrebadi najvažniji kolostrum, ali i adekvatna smeša koncentrata

Prva dva meseca života sisa često, svakih sat vremena, odnosno 20 puta u toku dana, iz tih razloga mladučne u prva dva meseca treba da bude neprekidno uz kobilu. Već posle dvadeset dana starosti počinje se sa prihranjivanjem suvom hranom.

Foto: JumpStory
  • 1.393
  • 94
  • 0

Ako ste jedan od onih koji se ozbiljno ili iz hobija bavi uzgojem konja, onda treba obratiti pažnju na svaki segment u njihovom gajenju. Stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Aleksandar Canić ističe zašto je važna pravilna ishrana ždrebadi.

Već jedan, do jedan i po sat posle partusa, ždrebetu treba omogućiti da sisa. U ovom periodu značaj kolostruma kobile je višestruk, pored toga što obezbeđuje sve hranjive materije, obezbeđuje mladom grlu i imunitet preko antitela. Veoma je važno da ga ždrebe što ranije konzumira, jer mogućnost prolaska imunoglobulina kroz crevni epitel se brzo gubi, a posle 30 - 36 sati i sasvim, naglašava Canić.

U prva dva meseca mladučne mora da bude uz majku

Ždrebe obavezno treba da dobije majčino mleko. Prva dva meseca života sisa često, svakih sat vremena, odnosno 20 puta u toku dana, iz tih razloga mladučne u prva dva meseca treba da bude neprekidno uz kobilu. Ukoliko iz nekog razloga ne može da sisa kobilu, može da se napaja kravljim ili kozjim mlekom. U tom slučaju kravlje mleko mora da bude delimično obrano (razređeno vodom u odnosu 1:1) kako bi sadržaj masti bio sličan sa kobiljim mlekom.

Već posle dvadeset dana starosti počinje se sa prihranjivanjem ždrebadi suvom hranom. Koriste se kvalitetno seno i ovas, gnječeno zrno lana i mekinje. U ovom periodu uzrasta su takođe dobre smeše koncentrata sastavljene prema potrebama ždrebadi. Smeša za početak ishrane mladunaca sastoji se od gnječenih zrna ovsa (60 odsto), mekinja (20 odsto) i lanenog brašna (20 odsto). Uz koncentrat ide i seno najboljeg kvaliteta. Sa četiri meseca starosti ždrebe bi trebalo da konzumira oko jedan kilogram suve hrane dnevno.

Značaj ovsa u ishrani domaćih životinja

Kako smo ranije pisali, ovas se najviše upotrebljava u ishrani konja, kako zbog ukusa tako i zbog dijetetičkog delovanja na varenje. Konji hranjeni ovsom veoma retko obolevaju od kolika i takozvane prazničke bolesti. Odraslim grlima daje se u zrnu, a ždrebadima i starijim konjima prekrupljen.

Ključni momenat - odlučenje

Neadekvatna ishrana može da dovede do nepravilnosti u razvoju kostiju, što se kasnije ne može ispraviti ni nadoknaditi. Za razvoj zdravog i snažnog kostura značaji su kalcijum, fosfor, vitamini A i D3, proteini i prisustvo mikroelemenata (cink, bakar, mangan), navodi jagodinski stručnjak za stočarstvo.

Ključni momenat u odgoju ždrebadi je odlučenje, koje mora da se izvede u momentu kada je grlo sposobno da zadovolji sve svoje potrebe kroz suvu hranu. U tom periodu je veoma važan sastav proteina u obroku, tada može da bude korisno prisustvo nekog hraniva animalnog porekla koje u sebi ima veliki izvor proteina, u tu svrhu može se koristiti riblje brašno, mesno brašno, koštano brašno i tako dalje.

Ljubav prema konjima kao motiv za život na selu

Odlučenje nastupa sa šest meseci i u tom periodu ždrebe konzumira četiri do pet kilograma suve hrane na dan. Sa odlučivanjem mlado grlo obično ima 40 do 45 odsto mase odraslog, a sa dve godine njegova masa je 70 odsto mase potpuno razvijenog grla.

Manje koncentrata ako je uključena paša

Odbijeni mladunci nastavljaju sa ishranom senom i koncentratima. Utrošak koncentrata se postepeno smanjuje ako se ždrebad hrane na paši. Od prve do druge godine uzrasta osnovna hrana podmlatka je seno i paša, uz manju količinu koncentrata (oko jednog kilograma), preko leta ako je paša kvalitetna koncentrat nije ni potreban. Pored kvakitetne ishrane, sveža voda i so moraju biti na raspolaganju celog dana, ističe Canić.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana ždrebadi Uzgoj konja Ovas Kolostrum Ždrebad Aleksandar Canić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...