Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 17.09.2021. 09:00
  • Nišavski okrug, Suva planina

U zadnji čas stigle cisterne do žednih krava i konja na Suvoj planini

Cisterne Vojske Srbije krenule su u sredu popodne da dovoze vodu, a prevoze je i cisterne privatnih prevoznika

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 1.178
  • 2.367
  • 0

Krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini i koje je od nedelje bilo bez vode jer je jedini izvor Rakoš skoro potpuno presušio, a Vojsci Srbije istekao jednomesečni ugovor o angažovanju cisterne, sada ponovo ima vodu na pojilištu.

Pomoć u pravi čas

Cisterne Vojske Srbije krenule su sredu popodne da dovoze vodu, a prevoze je i cisterne privatnih prevoznika. Najavljeno je da će zajedno dnevno dovoziti od šest do deset cisterni. Meštani Malog Krčimira, Semča i drugih mesta u podnožju Suve planine, kako sa područja Gadžinog Hana tako i sa područja Bele Palanke rekli su da je pomoć ljudi namučenim životinjama stigla u pravi čas.

Saša Miljković iz sela Semča rekao je za Agroklub da je proteklih dana od žeđi uginula jedna krava.

"Na planini nema bolesti, ovde krava može samo da se povredi jer je divljina u pitanju. Međutim, može da ugine od žeđi", istakao je Miljković.

Dnevno će se dovoziti od šest do deset cisterni od 3.500 litara

Podsetio je da suša u tom delu Srbije traje već dva meseca, a više od mesec dana na pojilištu nema dovoljno vode za sve životinje, na kraju je i nije bilo uopšte.

"Jače krave potiskuju one slabije u borbi za vodu. Najslabija ne dođe do vode jedan, dva, tri dana i petog dana ugine. Veliki je broj grla, a za svako je dnevno potrebno 50 do 100 litara vode. Sad je još i trava suva i stoci je još i više vode potrebno nego kad je zelena."

On je kazao da su stočari konačno odahnuli kada su ponovo na Rakošu videli vojne cisterne, mada se i kiši nadaju da će konačno uskoro pasti.

Apliciranje za kopanje bunara - trajnije rešenje

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i opštine Gadžin Han najavili su prilikom današnjeg obilaska Rakoša da će pojilište dnevno puniti šest do deset cisterni, kapaciteta po 3.500 litara. Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da je Ministarstvo uplatilo sredstva i da će cisterne prevoziti vodu sve dok na izvoru ne bude dovoljno vode.  

"Ministarstvo ima konkurs za kopanje bunara. Stočari odavde će aplicirati iduće godine za dobijanje sredstava. To je neko trajnije rešenje", izjavio je Bogićević.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović je podsetio da su uslovi na Suvoj planini ove godine bili mnogo gori nego drugih godina i da je pre nešto više od mesec dana zbog suše proglašena vanredna situacija.

Pre nešto više od mesec dana zbog suše proglašena vanredna situacija

"Kada je izvor presušio proglasili smo vanrednu situaciju i sopstvenim sredstvima pomogli da vojna cisterna doprema vodu. Sada će biti dve vojne cisterne, a osim njih i cisterne privatnih prevoznika. Zbog uzanog puta do Rakoša mogu da stižu samo mali kamioni, kapaciteta do 3.500 litara", objasnio je Filipović.

Kako je kazao, sa predsednikom opštine Bela Palanka dogovorio je da budžetom za 2022. godinu planiraju sredstva za izgradnju dodatnih bazena za napajanje stoke.

"Na taj način bi povećali kapacitet zahvata vode i produžili vreme napajanja stoke. Nije ni to rešenje konačno.  Dogovarali smo kopanje arterijskih bunara i kada to budemo završili imaćemo trajno rešen problem", istakao je Filipović.

Problem gadžinhanske cisterne

Informacija da veliki broj konja i krava na Suvoj planini umire od žedji uznemirila je proteklih dana građane u čitavoj našoj zemlji. Brojni pojedinci i udruženja ponudili su donacije kako bi se voda obezbedila, međutim, kao nepremostiva prepreka javilo se pronalaženje cisterne, pošto su sva javna preduzeća u tom delu zemlje rekla da nemaju ispravne cisterne.

Filipović je rekao da tamošnja Direkcija ima cisternu kojom bi voda mogla da se prevozi, ali da ne može da je koristi jer nije registrovana. Ispravna je i u voznom stanju, ali da ne može da prođe tehnički pregled zbog primene novog zakona

Stiže voda za stoku na Suvoj planini?

Predsednik Mesne zajednice u Malom Krčimiru i jedan od stočara Jovan Miljković kazao je za Agroklub da će meštani već ovih dana dovesti stručno lice koje će pronaći mesta gde mogu da budu kopani bunari, jer je očigledno da Rakoš više nije dovoljan za svu stoku.

Osim konja i krava na Suvoj planini je na ispaši i stado sa oko 300 ovaca, ali su ovih dana kada je voda potpuno nestala, meštani vratili ovce u sela.


Tagovi

Cisterne sa vodom Suva planina Milisav Filipović Jovan Miljković Aleksandar Bogićević Saša Miljković Vojska Srbije


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.