Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 04.12.2023. 13:30
  • Nišavski okrug, Gadžin Han

Uprkos mećavi spasili krdo sa više od 120 krava - jedna pokazala put

Suva planina ima planinski venac dužine 45 kilometara i širine 15 kilometara i pronaći krdo krava nije lako ni tokom leta, a petnaestak meštana je to uspelo po olujnoj mećavi, nezapamćenoj dugi niz godina unazad.

Foto: AK grafika
  • 276
  • 101
  • 0

Stočari iz suvoplaninskih sela Mali Krčimir i Semče napravili su minule nedelje zaista herojski podvig pošto su uspeli da na Suvoj planini pronađu i spuste do sela krdo sa više od 120 krava koje se nalazilo na ispaši na pašnjacima na toj planini na jugoistoku Srbije.

Suva planina ima planinski venac dužine 45 kilometara i širine 15 kilometara i pronaći krdo krava nije lako ni tokom leta, a petnaestak meštana je to uspelo po olujnoj mećavi, nezapamćenoj dugi niz godina unazad.

Pet dana potrage

Saša Miljković iz sela Semča, jedan od stočara koji su proteklih dana učestvovali u akciji spasavanja stoke, kazao je da su meštani pet dana zaredom izlazili na planinu i prelazili po skoro 40 kilometara svakoga dana da bi u vratili sve svoje krave. Objasnio da su svih proteklih godina krave same silazile do sela ili dolazila nadomak njih kada bi se planinski vrhovi zabeleli, ali ove godine je ogroman sneg pao tokom samo jedne noći. Smetovi koji su na pojedinim mestima bili visoki i pet metara, kravama su onemogućili povratak u štale.

Veliki smetovi

"Još prvog dana smo po snažnoj oluji i jakoj mećavi uspeli da se popnemo na planinu i da nađemo četrdesetak krava na mestu poznatom kao Crno bučje. Nije bilo šanse da ih nateramo da pođu sa nama jer se plaše smetova. Život na planini ih je naučio da u smetove mogu da se zaglave i da tako nastradaju", objasnio je Miljković.

Prema njegovim rečima, u potrazi za ispašom, krdo se tokom oluje sve više udaljavalo od Rakoša gde se nalazi izvor vode i pašnjaka koji su relativno blizu Semču i Malom Krčimiru, a sve više približavalo Tremu, najvišem vrhu Suve planine. Na potezu Trema, na 1.800 metara nadmorske visine olujni vetar je oduvao sneg pa je ostala gola trava i zbog toga su tu dospele.

"Drugog dana od početka nevremena, kada se vreme u podnožju planine malo popravilo krenuli smo ponovo po naše krave, ali sasvim sa druge strane planinskog venca, iz sela Ćelija, da bi zaobišli smetove na Crnom bučju. Na planini nas je sačekao pravi pakao. Vetar je toliko duvao da nismo mogli da dišemo, a krenula je i snežna mećava. Našli smo samo desetak krava, ali po takvom vremenu nije bilo šanse da ih spustimo u selo", kazao je Miljković.

Krava vodilja

Dodao je da su se vratili svojim kućama i to nasumice. Od oblaka i snega nisu videli ni "prst pred okom" već su samo krenuli niz planinu, nadajući se samo da neće naći na neku provaliju. Išli su tik jedan iza drugog, jer je svako odvajanje, makar ono bilo i par metara, značilo da više ne mogu da se pronađu i da moraju sami da nastave put.

"Treći izlazak na planinu je bio uspešan. Ponovo smo izašli iz sela Ćelija, vetar je ponovo bio orkanske jačine, ali sneg nije padao tako da smo sa nama kući poveli pedesetak krava koje smo uspeli da pronađemo. Zapravo, nismo mi njih vodili već nas je jedna od krava provela planinskim vrletima, zaobilazeći dubok sneg. Samo na dva, tri mesta smo morali da kopamo smetove da bi prošli. Tako pametnu životinju niko od nas nikada nije video."

Krave su znale put nazad

Prema njegovim rečima, na poziv predsednika opštine Gadžin Han Milisava Filipovića u potragu za preostalim kravama uključila se i Vojska Srbije svojim helikopterom.

"Oni su više puta nadletali Suvu planinu da bi videli na kojim sve mestima se krave nalaze. Bile su velike šanse da su se neke krave izdvojile i da zbog smetova ne mogu da priđu ostatku krda. Vojska je iz helikoptera izbacila krdu stotinak bala sela kako bi imale hranu", istakao je Miljković.

Surovi uslovi

On je kazao da su se u naredna dva dana vremenske prilike popravile na planini tako da su uspeli da tada spuste do sela i preostalu polovinu krda.

"Velika je sreća što niko od nas nije povređen proteklih dana i što ni jedna krava nije stradala. Preživeli smo na planini zaista surove uslove, ali smo bili istrajni i uspeli."

Poludivlji konji prekinuli obruč od šiblja na Suvoj planini

Predsednik opštine je kazao da je angažovanje helikoptera Vojske Srbije u spasavanju krda za svaku pohvalu.

"U sredu smo im poslali dopis sa molbom da pomognu, a već u četvrtak je helikopter bio na terenu i spustio je krdu veću količinu sena", izjavio je Filipović.

Na Suvoj planini se tokom letnjih meseci na ispaši nalazi oko 800 krava i oko 200 konja.

Naslovna fotografija: Saša Miljković


Tagovi

Mećava Izgubljene krave Saša Miljković Milisav Filipović Snežni smetovi Ispaša Suva planina


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612