Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokcidiostatik
  • 05.10.2020. 07:30

Uzgoj živine: Kokcidiostatik u Rusiji zabranjen, EU ga klasifikuje kao dodatak hrani

Uzgajani pilići su izloženi bolesti od kojih je vrlo opasna parazitska bolest kokcidioza. Zbog toga proizvođači gotove hrane za živinu dodaju lek pod opštim nazivom kokcidiostatik.

  • 1.743
  • 25
  • 0

Živinarska proizvodnja i njeno tržište u Rusiji godinama pate, a sve zbog zabrane kokcidiostatika koje je uvela Služba za zaštitu potrošača i javno zdravlje Rospotrebnadzor, tvrde proizvođači. 

Ovo sanitarno telo trenutno vodi politiku nulte tolerancije na ostatke antibiotika u proizvodnji živine, a stočari su bili prisiljeni da ga povuku iz stočne hrane. 

Kako bi se tome stalo na kraj, Nacionalno udruženje za proizvodnju mesa i Ruska unija uzgajivača živine traže prilagođavanje postojećih sanitarnih propisa, piše All about feed.

Najznačajnija bolest intenzivne proizvodnje živine

Uzgajani pilići su izloženi raznim bolestima od kojih je vrlo opasna kokcidioza, parazitska bolest prouzrokovana jednoćelijskom protozoonom roda Eimeria.

Zbog toga proizvođači gotove hrane za piliće u nju dodaju lek pod opštim nazivom kokcidiostatik. Ali, vrlo je bitno sedam dana pre klanja prestati s tom praksom kako bi se iz organizma izbacile rezidue ove materije. 

Kako izabrati i uzgajati domaće piliće - saveti za početnike

Uvođenje prvog ionofornog kokcidiostata 70-ih godina prošlog veka bilo je važno otkriće u borbi protiv ove bolesti. Pre toga izbijanje je bilo često, a bilo je teže lečiti je i sprečiti jer lekovi nisu davali rezulate. 

Novi propisi poboljšaće konkurentnost

"Postojeći zakon koči proizvodnju. Pada količina mesa pa s njom i profitabilnost. Propisi su preterani, pogotovo jer se ova materija koristi tekom čitavog proizvodnog ciklusa u mnogim zemljama sveta", istakao je generalni direktor Ruske unije živine Sergej Laktjuhov.

Iz Rospotrebnadzora, međutim, smatraju da treba sprovesti istraživanje u vezi sa bezbednošću ostataka kokcidiostatika u proizvodnji kako bi se opravdalo prilagođavanje postojećih veterinarskih propisa. 

Potrebno je masovno smanjenje antibiotika kako bi se videli efekti?

Ovu izjavu smatra besmislenom Albert Davlejev, predsednik ruske konsultantske agencije "Agrifood Strategy" jer su studije o bezbednosti  već sprovedene u nekim zemljama i pokazale su pozitivna delovanja. 

"Povlačenje ograničenja moglo bi da poboljša konkurentnost ruskog mesa na stranim tržištima za pet do sedam odsto. Uzgajivači živine u EU i Brazilu pa čak i u susednoj Ukrajini koriste kokcidiostatike tokom celog proizvodnog ciklusa, što im daje očiglednu konkurentsku prednost. Nužno je da novi propisi budu u skladu sa zahtevima zemalja uvoznica", naglasio je Davlejev.

Prema podacima Nacionalnog udruženja za proizvodnju mesa, Rusija je 2020. postigla primetan napredak u izvozu živine. Tokom prve polovine godine, zemlja je plasirala 145.000 tona na inostrano tržište, što je 75,3 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U EU klasifikovani kao aditivi za hranu

Godinama je ova materija bila tema rasprave u Evropskoj uniji. Neki su bili mišljenja kako ju je bolje označiti kao antibiotik dok su drugi smatrali da treba biti dostupna kao dodatak za hranu.

Prošle godine odlučeno je da će biti dodatak, a kao glavni razlog navedena je kokcidioza kao endemska bolest u kojoj je parazit univerzalno prisutan i vrlo otporan na uslove okoline. Javlja se u svim sistemima stanovanja. Poseta veterinaru, da bi se utvrdila prisutnost parazita nije potrebna, što takođe smanjuje nepotrebne troškove.

"Prevencija je važna za probavni sistem, bolju obranu od sekundarnih infekcija, dobru konverziju hrane i uošteno zdravlje životinja. Takođe, ključna je za održiv uzgoj živine koji nam je itekako potreban kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za ovakvim mesom", pojasnio je Rolf Poelstra iz "Elanco Animal Health", jednog od najvećeg proizvođača jonofornih kokcidiostatika.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje živine jača belim lukom, sirćetom i pepelom

Postoje zemlje u kojima upotreba ove materije više nije standard, kao što su Norveška i Sjedinjene Države. U SAD-u se znatno povećala proizvodnja živine u takozvanim lancima bez antibiotika. Budući da zemlja kokcidiostatike klasifikuje kao antibiotike, u njima se ne koriste, navodi Poultry world.

Proizvodnja i izvoz iz godine u godinu rastu

U 2019. svetska proizvodnja živine iznosila je 130 miliona tona, što je za oko 3,7 odsto više u odnosu na godinu pre. 

Prema podacima Global trade-a, zemlje s najvećom količinom bile su Sjedinjene Države (23 miliona tona), Kina (20) i Brazil (16 mil) te zajedno činili 45 odsto ukupne svetske proizvodnje. Od 2009. do 2019. godine, najuočljiviju stopu rasta među ključnim zemljama proizvođačima, postigla je Rusija. 

Proizvodnja konzumnih jaja i živinskog mesa u problemu: Povećani troškovi

Kada govorimo o globalnom izvozu, prošle godine već četvrtu za redom zabeležen je rast. Iznosio je 17 miliona tona, što je više za 2,2 odsto u odnosu na 2018. 

Brazil (četiri miliona tona) i SAD (3,6) bile su glavne izvoznice, a slede ih Holandija (1,5) i Poljska (1,5). Od 2009. do 2019. godine najveći porast zabeležen je u Ukrajini.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Kokcidiostatik Peradarstvo Zabrana Rusija Antibiotik Dodatak prehrani Tržište Kokcidioza Bolest pilića


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)