Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telad
  • 14.10.2020. 18:00

Veća produktivnost teladi ispravnom ventilacijom i redovnom dezinfekcijom prostora

Stručnjak za poljoprivredno inženjerstvo na Državnom univerzitetu Ajova, Brajan Doerti smatra kako je najveći problem oboljenja, pa čak i smrtnosti, neispravna ventilacija na farmama koja dovodi do upale pluća.

Foto: Depositphotos/Demanna
  • 127
  • 44
  • 0

Uspešnost uzgoja teladi zavisi od brojnih faktora poput ishrane, držanja, upravljanja kao i same okoline, a da bi se izbegla smrtnost i morbiditet važno im je da osiguraju svu potrebnu negu i zaštitu. 

Nedavno je istraživanje Instituta za poljoprivredu, hranu i bioraznovrsnost (AFBI) otkrilo kako se najviše gubitaka desi u prvoj nedelji života. Takođe, Veterinarski univerzitet u Velikoj Britaniji ustanovilo je kako čak 40 odsto teladi boluje od upale pluća.

Kako bi se stanje promenilo, istraživački tim iz Sjedinjenih Država i Kanade otkrio je kako je upravo prostor u kom se telad nalazi zaslužan za njihovu produktivnost. 

Ventilacija glavni uzrok bolesti

Stručnjak za poljoprivredno inženjerstvo na Državnom univerzitetu Ajova, Brajan Doerti smatra kako je najveći problem oboljenja, pa čak i smrtnosti, neispravna ventilacija na farmama koja, prema njegovom mišljenju, dovodi do upale pluća, piše dairyglobal.

"Dobra ventilacija održava slamu suvom, reguliše mirise, minimalizuje toplotni stres i takođe, pomaže u kontroli muva. Njen glavni cilj je dovođenje svežeg vazduha koji je svakom živom biću bitan. Takođe, iz staje morate da izvučete toplotu, vlagu, štetne gasove, prašinu i razne patogene, a to se radi upravo pomoću ventilacije", pojašnjava Doerti.

Uz više svetlosti i vazduha u stajama do bolje mlečnosti krava

Držanje stoke u manjim, drvrenim, tradicionalnim štalama je jednostavno za upravljanje, a takve su životinje zdravije. Ali, kako se proizvodnja sve više povećava, brojni stočari odlučuju se na izgradnju staje. 

"Danas brojni poljoprivrednici preuređuju svoje štale u veće prostorije, a ja uvek volim da dođem i procenim prostor. Preporučujem im da stave što udobniju stelju, prate temperaturu i relativnu vlažnost, koncentraciju amonijaka. Mogu da provere strujanje vazduha kroz ventilaciju i utvrde koliko se menja svakih sat vremena", objašnjava stručnjak.

Dalje dodaje, kako većina uzgajivača koristi prirodnu ventilaciju, a ne mehaničku i postavlja cijeve sa pozitivnim pritiskom. Ističe kako stočari moraju da budu svesni da na taj način i parametri izvan staje takođe mogu da utiču na kretanje vazduha. 

Dezinfekcija kao bitan faktor

Osim ventilacije, važan faktor je i dezinfekcija cele staje. Njen je cilj uništiti, odnosno redukovati mešanje mikroflore između dve populacije stoke, tako da nova grupa uđe u staju kao u novi objekt. 

Zašto je dobro držati telad u parovima?

Započinje sa temeljnim čišćenjem. Iz staje se iznosi sav pokretni inventar i temeljno se pere. Seno, slamu-stelju, hranu i druge manje vredne predmete treba spaliti ili kompostirati.

Doerti preporučuje celokupan pristup, što znači nakon pražnjenja, čišćenja i dezinfikovanja, staju ostaviti jednu ili dve nedelje da se izluftira.

"To će pomoći da se smanje pojave bolesti i poboljša celokupno zdravlje životinja", kaže stručnjak.


Tagovi

Telad Smeštaj Produktivnost Ventilacija Dezinfekcija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]