Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čobanin
  • 04.11.2018. 19:00

Voja Vozarević ovce čuva već 50 godina

"Kada bi neko hteo da umrem, samo neka mi kupi stan i kaže da na četvrtom sprati moram da živim. Sigurno ću umreti za godinu dana", kaže Voja.

Foto: Pixabay / ernschie
  • 202
  • 45
  • 0

Pašnjaci Ležimira jedno su od retkih mesta u Sremu gde još ima pastira. Ovo zanimanje je potcenjeno, a broj onih koji su spremni ovim da se bave sveden na minimum. Ipak, Vojislav Voja Vozarević ovce čuva od petog razreda osnovne škole, sve do danas, kada je u šestoj deceniji.

"Za čobana se treba roditi, a potom voleti i razumeti. Nisu to više one stare ovce, kad čobanin popije pola litre rakije, pa se izvrne. Toga nema", kaže Voja za RTV i dodaje da je problem što mladi ne rade, a žele prihod: "Mora da se radi, a oni danas sede po kafićima i ujutro spavaju do 10,11 sati. To je najveće zlo i problem".

Banat: Ostali bez posla, pa otišli u pastire

Kako kaže, jedno četvoročlano domaćinstvo, sa sedam, osam jutara zemlje i 100 ovaca može da živi bolje od proseka, uz napomenu - da se ne rasipa.

Nikada nije bio na moru, niti u banji. Ali ne žali, jer ga to ne privlači. "Kada bi neko hteo da umrem, samo neka mi kupi stan i kaže da na četvrtom sprati moram da živim. Sigurno ću umreti za godinu dana", naglašava Voja.


Izvori

RTV


Tagovi

Čobanin Pastir Ovce Vojislav Voja Vozarević Ležimir


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.