• Čobanin
  • 04.11.2018. 19:00

Voja Vozarević ovce čuva već 50 godina

"Kada bi neko hteo da umrem, samo neka mi kupi stan i kaže da na četvrtom sprati moram da živim. Sigurno ću umreti za godinu dana", kaže Voja.

Foto: Pixabay / ernschie
  • 162
  • 45
  • 0

Pašnjaci Ležimira jedno su od retkih mesta u Sremu gde još ima pastira. Ovo zanimanje je potcenjeno, a broj onih koji su spremni ovim da se bave sveden na minimum. Ipak, Vojislav Voja Vozarević ovce čuva od petog razreda osnovne škole, sve do danas, kada je u šestoj deceniji.

"Za čobana se treba roditi, a potom voleti i razumeti. Nisu to više one stare ovce, kad čobanin popije pola litre rakije, pa se izvrne. Toga nema", kaže Voja za RTV i dodaje da je problem što mladi ne rade, a žele prihod: "Mora da se radi, a oni danas sede po kafićima i ujutro spavaju do 10,11 sati. To je najveće zlo i problem".

Banat: Ostali bez posla, pa otišli u pastire

Kako kaže, jedno četvoročlano domaćinstvo, sa sedam, osam jutara zemlje i 100 ovaca može da živi bolje od proseka, uz napomenu - da se ne rasipa.

Nikada nije bio na moru, niti u banji. Ali ne žali, jer ga to ne privlači. "Kada bi neko hteo da umrem, samo neka mi kupi stan i kaže da na četvrtom sprati moram da živim. Sigurno ću umreti za godinu dana", naglašava Voja.


Izvori

RTV


Tagovi

Čobanin Pastir Ovce Vojislav Voja Vozarević Ležimir


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi