Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 30.03.2023. 12:00
  • Šumadijski okrug, Rajkovac, Topola

Za uspeh u mlečnom govedarstvu potrebna ljubav i briga o stoci, ali i "narodnjaci"?

Da bi od mlečnog govedarstva bilo zarade, stočari moraju da vole svoju stoku, stoka da sluša muziku koju voli, a nije loše ni kad "kapne neki dinar" od subvencija.

Foto: Marija Lazarević
  • 1.211
  • 506
  • 0

Jelena Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole je nosilac gazdinstva i upravo ova vredna žena bila je inicijator proširenja farme. Uz pomoć supruga počeli su da gaje krupnu stoku, u početku nekoliko grla, a sada su stigli do 10 muznih grla, četiri steone junice i pet ženskih telića.

"Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvek bila jedna od glavnih delatnosti u našoj porodici. Suprug i ja nismo zaposleni pa smo slobodno vreme posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mleko predajemo mlekari "Granice" i cena je solidna, litar je sada trenutno 60 dinara, ali može biti i bolja cena", procenjuje Mitrovićeva i dodaje da im podrška lokalne samouprave dosta znači i da redovno koriste podsticaje

Da li male farme imaju budućnost u Srbiji?

"Ako bi bile veće sigurno bi povećali i broj grla i ostali i dalje u ovom poslu. Od opštine sam imala prošle godine 10 odsto osiguranja, stočnu hranu za žensku telad i osemenjavanje."

Muzika za bolju mlečnost

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, ali ne vole da čuju baš svaki žanr. Bračni par Mitrović je ovaj naučni fenomen i dokazao u svojoj štali gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio. Prema njihovim rečima, one vole da slušaju narodne pesme, baš kao i oni jer kako kažu, "prija nama, a prija i njima".

"Prija nama, ali i prija i njima"

"Muzika ih smiruje, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno. Noću ne svira, samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna jer i mi to slušamo pa što ne bi i one, kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije", kaže naša sagovornica.

Inače, istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za različitom žanrom muzike koju će pustiti kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mleka. Rezultati su pokazali da one kojima je puštana ona opuštajuća proizvode tri odsto više mleka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali.

Svaka ima svoje ime

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju. Njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače, a kumovala im je Jelena.

"Svaka koja je otelila žensko trudili smo se da ostavimo i uvećamo naš stočni fond. Pozvala sam sina da pomogne jer se jedna telila, rekao je 'majko, ne mogu, igra Zvezda' i kada je na svet stiglo žensko tele, ja sam joj dala ime Zvezdana.

Par dana nakon nje se otelila i druga ja sam se tome obradovala pa sam od milosti joj dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara, a imamo i male; Maza, Zaza, Lenka, Crvenka i Rumenka."

Svaka ima svoje ime - sa značenjem

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno ljubavi i rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi.


Foto prilog


Tagovi

Jelena Mitrović Mlečno govadarstvo Radio u štali Proizvodnja mleka Imena krava Muzika za mužu Rad na selu Život na selu


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #životinje Hallooo... Ja sam sa farme nojeva u Paliću i od mog jednog jajeta mogu se najesti 6 osoba !