Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 21.02.2024. 17:00

Zabeležen rast cene teladi, jagnjad 500 din/kg

Iako su pojedina grla odgajivači cenili i preko 900 din/kg, na pijaci žive stoke u Kraljevu dominantna cena teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma zadržala je iznos od 820 din/kg, koliko je bilo i u mačvanskom regionu.

Foto: Depositphoto/jovanjaric
  • 204
  • 48
  • 0

U klanicama na teritoriji mačvanskg regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma. Dominirao je iznos od 820 din/kg. Za razliku od njih došlo je do pada otkupne cene tovne junadi pomenute rase, telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Protekle nedelje je, prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca, došlo do rasta cene tovne junadi, telesne mase od 350 do 480 kilograma, na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 510 din/kg. Obim ponude bio je prosečan, a prodaje slab. 

Iako su pojedina grla odgajivači cenili i preko 900 din/kg, na pijaci žive stoke u Kraljevu dominantna cena teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma zadržala je iznos od 820 din/kg. Pored teladi, protekle su se sedmice mogli pazariti još tovni bikovi iste rase, teesne mase preko 500 kilograma, po ceni od 365 din/kg, krave za klanje simentalske rase po ceni od 250 din/kg i priplodne junice po ceni od bezmalo 200.000 dinara po grlu.

Pad cene prasadi u Podrinju i Mačvi

Klaničari sa područja južnobanatskog regiona, protekle su sedmice po nižoj ceni otkupljivali tovne svinje, telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominantna otkupna cena iznosila je 230 din/kg. Pad otkupne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, zabeležen je u klanicama na području mačvanskog regiona, pošto su za otkupljenu prasad odgajivači dobijali 555 din/kg, a za tovne svinje 200 din/kg.

U Banovom Polju još jedno žarište AKS: Koji su saveti stručnjaka?

U klanicama na području podrinjskog regiona protekle je nedelje vršen otkup prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma po nižoj ceni, pošto je dominirao iznos od 490 din/kg. Za razliku od njih viša je, u odnosu na prethodni period, bila cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Klaničari sa područja braničevskog regiona, protekle su nedelje otkupljivali prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, po dominantnoj ceni od 500 din/kg, a broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Cena jagnjadi - 500 din/kg

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do pada otkupne cene jagnjadi, u odnosu na prethodni period. Otkup se protekle sedmice odvijao najčešće po ceni od 500 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu je zabeležena prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 450 din/kg, ovaca po dominanroj ceni od 200 din/kg. Za jarad je trebalo izdvojiti 350 din/kg, dok je dominantna cena koza bila 170 din/kg. Ponuda jagnjadi i ovaca bila je prosečna, dok je ponuda koza bila dosta slaba.

Otkup jagnjadi odvijao se po dominantnoj ceni od 500 din/kg u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu šilježad odgajivači su dobijali 250 din/kg, a za ovce 200 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu mogle su se pazariti iste kategorije ovaca, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou. Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 530 din/kg u klanicama na području Kraljeva i okolnih mesta. Pored jagnjadi vršen je otkup ovaca po dominantoj ceni od 220 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena tovne junadi Cena tovnih bikova Cena svinja Cena prasadi Cena jagnjadi Cena jaradi Cena ovaca Cena šilježadi STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva