Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 27.09.2022. 15:00

Zabranjuju kaveznu proizvodnju jaja do 2035. godine - Danska prednjači u poljoprivredi?

Uzgajivači će imati 12 godina za prilagođavanje. Jaja iz kaveza već se neko vreme ne prodaju na policama supermarketa.

Foto: Depositphoto/koko-tewan
  • 549
  • 169
  • 0

Danska će od sledeće godine slediti predlog o zabrani korišćenja kaveza u proizvodnji jaja koji je iznela Evropska komisija, uz potpunu zabranu takvog načina uzgoja do 2035. U saopštenju danskog Ministarstva hrane, poljoprivrede i ribarstva navode da će od 2023. zabraniti izgradnju novih farmi za kavezni uzgoj, izveštava Local.dk

Odgovornost prema farmerima

Potpuna zabrana držanja živine na ovaj način će stupiti na snagu 2035. nakon dvanaestogodišnjeg prelaznog perioda koji će osigurati odgovarajuću konverziju proizvodnje.

"Želeli smo što pre da ukinemo kaveznu proizvodnju jaja, ali imamo odgovornost prema poljoprivrednicima", rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Pren.

Daće im vremena da izvrše promenu i finansiraju izgradnju novih i restrukturiranje postojećih objekata, poručuju.

Prednjače u poljoprivredi 

Većina supermarketa u Danskoj više ne prodaje jaja iz takvog uzgoja. Ali, još uvek se koriste u ugostiteljstvu, fabrikama prehrambenih proizvoda i farmaceutskim kompanijama.

Tvrde da će proizvođači imati vremena za prilagođavanje (Foto: Depositphotos/Chalabala)

"Kokoške žive u malim kavezima sa ograničenim prostorom za mahanje krilima. Danska je na mnogo načina zemlja koja prednjači u poljoprivredi, a to mora biti slučaj i kada je u pitanju dobrobit životinja", rekao je Pren.

EU je zabranila baterijske kaveze 2012. godine, a proizvodnja kaveznih jaja u Danskoj je pala sa 61 odsto ukupne u 2010. na 13 odsto u 2021. Taj se broj smatra netačnim jer iz ministarstva poručuju da je sedam proizvođača jaja iz kaveza odgovorno za 17 odsto ukupne proizvodnje u Danskoj prošle godine. 


Tagovi

Danska Proizvodnja jaja Kokoške Zabrana Kavezni uzgoj kokošaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.