Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga
  • 29.06.2023. 16:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Čenta

Zaraza svinja nastavlja da se širi: Afrička kuga i u Srednjem Banatu

Selo kod Zrenjanina je proglašeno zaraženim područjem, pošto je bolest registrovana kod domaćih svinja u jednom poljoprivrednom gazdinstvu.

Foto: Depositphoto/rossosiena
  • 315
  • 44
  • 0

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede selo kod Zrenjanina - Čenta je proglašeno zaraženim područjem od afričke kuge svinja, pošto je bolest registrovana kod domaćih svinja u jednom poljoprivrednom gazdinstvu, prenosi Dnevnik.

Pojavom ASK u Čenti sada su veterinari zaraženim područjima proglasili i teritorije poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze i ono obuhvata sada i Barandu, Sakule i Dunavac, Lovište "Begej - jug", koje se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina, i proglasili ih područjem visokog rizika.

Hitne mere na zaraženom području

Uprava za veterinu je naložila hitne mere koje je potrebno sprovesti na zaraženom području. One obuhvataju popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, kao i zabranu premeštanja i prevoza svinja javnim ili privatnim putevima. Ova zabrana se ne primenjuje ako se svinje prevoze drumskim ili železničkim saobraćajnicama bez istovara ili zaustavljanja. Između ostalog, zabranjen je i izlazak sa gazdinstava i ulazak u njih drugih domaćih životinja bez odobrenja veterinarskog inspektora.

Zarazna bolest svinja za koju nema leka ni vakcine već oko mesec dana je prisutna i na području mesta Jabuka na teritoriji Grada Pančeva odakle se proširila i na susedno selo Glogonj.

Oko 250 svinja ubijeno

Do sada je, kako saznajemo, ubijeno oko 250 svinja u oba mesta, i to ne samo nazimica, već i krmača i prasadi, što ovu zaraznu bolest čini posebno opasnom u ekonomskom pogledu jer može da dovede do smanjenja grla svinja, nestašice mesa i još skuplje svinjetine. Na sreću u ova dva sela nema farmi svinja već se bolest pojavila kod domaćinstava koji tove grla za sopstvene potrebe, pa u oborima nemaju više od dve-tri životinje.

Prevencijom sprečiti širenje afričke kuge svinja u Srbiji: Potvrđena i kod komšija

Uprava za veterinu je, područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Jabuka, Grad Pančevo, Južnobanatski upravni okrug proglasila ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja i navela da su obuhvaćena i sela Glogonj i Kačarevo i Grad Pančevo zatim Crepaja na teritoriji opštine Kovačica, Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, i Ovča na teritoriji beogradske opštine Palilula.

Najviše zaraženih svinja je u Braničevskom okrugu, zatim u Pčinjskom, Pomoravskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Podunavskom, Srednjebanatskom okrugu. Zaraza je u junu registrovana i na području grada Beograda, tačnije na području opštine Palilula, prenosi Nova.rs.


Tagovi

Afrička kuga svinja Čenta Hitne mere Zaraženo područje Bolest Širenje zaraze Ubijene svinje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva