Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teljenje
  • 11.02.2021. 18:00

Zašto krava i tele ne treba predugo da ostanu zajedno?

Stoka nije poput ljudi, ponaša se drugačije, ima drugačiji imunološki sistem, vrstu posteljice - samo su neki od razloga.

Foto: Depositphotos/giviresku.yandex.ru
  • 1.101
  • 338
  • 0

Glavni razlozi zašto se telad odvaja od svojih majki je zbog njihove sigurnosti i zdravlja. Oko te prakse postoje i pojedine zablude, piše Ebi Koks za Animal Agriculture Alliance navodeći kako mnogi smatraju da je važno ne odvajati ih. 

Ali, kao prvo objašnjenje u razbijanju ovoga "mita" daje to da stoka nije poput ljudi. Krave žive u stadima što znači da im je najugodnije sa onima njihove dobi i veličine. Istina, prva dva sata nakon teljenja postoji jasna veza između nje i teleta, i upravo ih je tada važno držati zajedno. Krava u tom periodu liže svoje mlado čime ga podstiče na ustajanje i kretanje.

Međutim, nakon tog početnog razdoblja, navodi, postaje sve nemirnija jer želi da bude okružena životinjama iz svog stada, a zbog njene uznemirenosti postoji mogućnost da nagazi na tele, sedne na njega ili ga ozledi na neki drugi način. 

O ozbiljnosti povreda dovoljno govori činjenica da odrasla muzna krava ima prosečno 500 kg, a tele 10 puta manje, do 50 kg.

"Govoreći iz sopstvenog iskustva, jednom kada ga krava zgnječi ili nagazi, mi farmeri, čak ni veterinari, ne možemo mnogo da uradimo. Teško je videti takve slučajeve koji se redovno dešavaju kada predugo ostanu zajedno", tvrdi Koks pojasnivši da ih je zato važno odvojiti na vreme. 

Nemaju imunološki sistem?

Za razliku od nas ljudi, napominje Koks, ove životinje imaju drugačiju vrstu posteljice, što na kraju dovodi do činjenice da nemaju razvijen imunološki sistem za borbu protiv bolesti. Zbog toga postoji opasnost da brzo pokupe infekcije.

"Krave ponekad nisu čiste životinje. Možemo im dati svežu stelju, očistiti štalu i tri puta dnevno, ali ako one žele da se otele u najprljavijem delu, one će to i da urade. A ako mladunče sisa sa zaprljanog vimena, moglo bi da se zarazi", ukazuje. 

Međutim, majka proizvodi kolostrum koji sadrži materije potrebne za njegovu otpornost na infekcije bakterijama i virusima. Njegovim uzimanjem ono dobija privremeni ili pasivni imunitet od majke. Ono dolazi samo u prvoj muži nakon teljenja, a već je u drugoj udeo antitela manji za 40 odsto.

Šta je sve teladima potrebno osigurati u prva 24 sata života?

Koks dodaje da se krave ponekad razbole nakon teljenja, što može uticati na kvalitet kolostruma. Ako se telići hrane zamenskim mlekom, takođe treba voditi računa o higijeni.

I da zaključimo, telad je budućnost stada svakog uzgajivača stoke, stoga je važno dobro brinuti o njima kako bi izrasli u zdrave životinje. 


Tagovi

Krava Tele Odvajanje Sisanje Mleko


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)