• Prasad
  • 01.05.2020. 09:00

Zašto se prasićima bruse zubi i skidaju repovi?

Na odgajivaču je da li će ove zahvate raditi ili ne. Neophodnost, na primer, skraćivanja zuba prasićima je kod legala osetljivih plotkinja, a naročito je važno kod prvoprasilja, napominje Predrag Jokić, stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Valjevo.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 964
  • 86
  • 1

Na rođenju prasad imaju osam većih, veoma, oštrih zuba. Kako ne bi prilikom sisanja ozledili vime krmače na nekim farmama praktikuje se skraćivanje zuba kod sve novorođene prasadi. Brušenje zuba nije potrebno raditi kod izrazito mlečnih krmača i zapata, kod njih veoma retko dolazi do griže sisa od strane prasadi.

Na odgajivaču je da li će ovaj zahvat raditi ili ne. Neophodnost ovog zahvata je kod legala osetljivih plotkinja, a naročito je važno kod prvoprasilja, napominje Predrag Jokić, stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Valjevo.

Kako početi sa uzgojem svinja

Praksa u našoj zemlji je da se zubi seku kleštima, što ne bi trebalo raditi, naglašava ovaj stručnjak. Sečenje zuba, dovodi do njihovog oštećenja, pucanja, kao i ozleđenja desni i krvarenja iz njih, što je povoljna sredina za razne mikroorganizme i dovodi do inficiranja prasadi u prvim danima života. Zube je najbolje brusiti električnim aparatima za tu namenu. Prilikom brušenja zuba, najbitnije je da se ne povrede desni, usne i jezik. Ovaj zahvat se obavlja najkasnije dva do četiri dana nakon rođenja.

Lakše je razlikovati polove, ako su im repovi skraćeni

Kao preventivna mera griže prasadima se skraćuju se repovi. U našoj zemlji skraćivanje repova je uobičajen zahvat na farmama. U vezi sa dobrobiti životinja i skraćivanja repova u našoj zemlji nema zakonske regulative. Prakse u zemljama Evrope su različite, u Norveškoj je skraćivanje repova zabranjeno, dok je u Danskoj dozvoljeno sečenje repova samo na polovinu.

Pogodan način skraćivanja repova je da se ženskim grlima seče rep na polovinu, a muškim grlima na jednu trećinu. Iz estetskih razloga ženkama se ostavlja duži rep, a praksa je pokazala da je lakše razlikovati polove kada su životinje u grupi, što može pomoći kasnije prilikom kastriranja mužjaka.

Kada se muško prase kastrira za tov?

Kako smo ranije pisali, naši stočari kastraciju prasadi uglavnom obavljaju dok su u dojnom periodu. Neki to rade već trećeg dana po prašenju, kada im se daje injekcija gvožđa protiv anemija i seku zubići. Smatra se da je ovaj uzrast za industrijski način proizvodnje ekonomski opravdaniji, jer se jednim hvatanjem prasadi obavljaju tri posla.

Najvažniji razlog sečenja - kanibalizam

Osnovni razlog sečenja repova je sprečavanje pojave kanibalizma. Ova pojava naročito se javlja u fazi kasnijeg porasta, odnosno u fazi tova i najzastupljenija je kod savremenih visoko produktivnih genotipova. Sečenje repova se izvodi pomoću termokautera, navodi Jokić.

Nije preporučljivo sečenje raditi makazama ili skalpelom, jer dovodi do krvarenja i povećava se mogućnost infekcije. Usled visoke temperature kauterizacijom se zatvaraju krvni sudovi, pa nema krvarenja čime je mogućnost pojave infekcije praktično nemoguća. Ovaj zahvat treba uraditi dva do četiri dana nakon rođenja.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Prasad Sečenje repova Brušenje zuba kod prasadi Repovi prasadi Predrag Jokić Uzgoj prasadi Nega


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...