Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Građanska inicijativa
  • 02.05.2022. 18:00

Životinje za hranu: Da li je na pomolu kraj stočarstva kakvog poznajemo?

Organizatori inicijative "End The Slaughter Age" pozivaju EK da isključi stočarstvo, za hranu i druge svrhe iz aktivnosti koje ispunjavaju uslove za poljoprivredne subvencije i da uključi etičke i ekološke alternative.

Foto: Martina Popić/Depositphotos/microgen
  • 644
  • 146
  • 0

Evropska komisija odlučila je da registruje novu evropsku građansku inicijativu pod nazivom "End The Slaughter Age" (Završite doba klanja, op.a.). Organizatori inicijative su pozvali EK da isključi stočarstvo, za hranu i druge svrhe, počevši od klanja životinja iz aktivnosti koje ispunjavaju uslove za poljoprivredne subvencije i da uključi etičke i ekološke alternative, poput uzgoja kultivisanog mesa iz ćelija i biljnih proteina. Zatražili su uvođenje subvencija za proizvodnju i prodaju biljnih i ćelijskih poljoprivrednih proizvoda.

Ova inicijativa se zalaže za ukidanje klanja životinja i kraj stočarske proizvodnje kakvu poznajemo. U njihovom fokusu je razvoj novog poljoprivredno-tehnološkog sektora koji omogućava proizvodnju mesa, mleka, jaja, kostiju, kože i drugog organskog materijala direktno u laboratoriji, počevši od nekoliko ćelija koje se umnožavaju gotovo neograničeno.

Ispunjeni preduslovi za prihvatanje inicijative

Komisija smatra da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava formalne uslove, ali u ovoj fazi još nije analizirala suštinu predloga. U sadržaju inicijative izražavaju se samo stajališta organizatora pa se ni na koji način ne može smatrati da se u njemu odražavaju stajališta Komisije. Odluka o registraciji je pravne prirode i ne može prejudicirati konačne pravne i političke zaključke, ističu u EK. 

Evropska komisija izdvaja dva miliona evra za sintetičko meso

Organizatori moraju u roku od šest meseci da počnu da prikupljaju potpise i u roku od godine dana sakupe njih milion iz najmanje sedam država članica. U tom slučaju Komisija će morati da reaguje i može da postupi prema zahtevu iz inicijative ili ga odbiti uz obrazloženje.

Uspeh inicijative "End the Age Cage"

Slična inicijativa o zabrani uzgoja životinja u kavezima (End the Age Cage) je dobila podršku EK. Rezolucija je u junu prošle godine usvojena sa 558 glasova za, 37 protiv i 85 suzdržanih. Evroparlametarci su najavili postepeno ukidanje kaveznog uzgoja životinja do 2027. godine.

Pogledajte promotivni video inicijative "End The Slaughter Age". 

 


Tagovi

Evropska komisija Građanska inicijativa End The Slaughter Age Ćelijski uzgoj Altrnativna poljoprivreda Zabrana klanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.