Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli jelen
  • 27.01.2023. 16:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Albino jelen lopatar - veoma redak, a da li je bezbedan u prirodi?

U prirodi se jeleni sa potpuno belom dlakom veoma retko viđaju i zbog toga su veoma atraktivni. Jedan takav, svoj dom ima u mini zoološkom vrtu Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo.

Foto: Sanja Dovečer
  • 521
  • 69
  • 0

Ova neobično atraktivna i lepa životinja - jelen lopatar, na svet je došla 2019. godine i tada su zaposleni koji brinu o životinjama u mini zoološkom vrtu, primetili da se razlikuje od drugih njegove vrste, koji su takođe stanovnici vrta.

"Košuta je na svet donela mladunče 2019. godine i tada smo primetili da je mladunče bele boje. Svi smo bili iznenađeni, ali i ponosni jer smo jedni od retkih koji imaju albino primerak. Ovo je vrsta jelena lopatara, a ovaj koji je bele boje je velika atrakcija kod nas. U prirodi se inače retko javlja ta pojava da nemaju mogućnost lučenja pigmenta melanina i otprilike jedan od deset hiljada je bele boje", kaže profesor stočarstva Marko Stojanović iz Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo i dodaje da je bela boja ukoliko se nađu u prirodi to predstavlja veliku manu, jer u tom slučaju ne mogu da se sakriju od predatora, a često su i na meti lovaca.

Jednom godišnje odbacuju rogove

Albino jelen je kao i svaki drugi smeđe boje. Valjevski beli pripada grupi lopatara.

"Prošla im je sezona parenja i na proleće on će, kao i drugi jeleni u zoološkom vrtu odbaciti rogove. To je karakteristika vrste, da jednom godišnje odbacuju rogove, a onda im niču veći i kao što se može videti, poprimaju oblik lopate."

Kao i svaki drugi, ali drugačiji

Jeleni koji žive u zoo vrtu u krugu Poljoprivredne škole, navikli su na ljude i redovnu ishranu, zbog čega bi se teško prilagodili životu u divljini ukoliko bi bili pušteni.

"Verovatno bi sami prilazili ljudima i teško bi se snalazili za hranu. Nije preporučljivo da se oni koji su rođeni i odrasli u ovakvom okruženju puštaju u prirodu. Teško da bi uspeli da se snađu. Jednostavno su navikli na ljude, navikli su na one koji ima donose hranu, ko se brine o njima", objašnjava naš sagovornik.

Jeleni ponovo pasu na proplancima Zapadne Srbije

Jeleni pripadaju grupi preživara i u njihovoj ishrani najzastupljenija je trava tokom leta, a senaža tokom zime.

"Sada jedu i kukuruz, žito, dajemo im vitamonsko-mineralne lizalice, naročito im je to potrebno u periodu kada formiraju rogove, tada im treba dosta kalcijuma."

Tlo mora biti suvo i tvrdo

Kako bi bili u što boljim uslovima, mora se voditi računa i na kakvoj podlozi borave i kreću se.

"Uslovi koje imamo kod nas prilagodili smo njima, bitno je da su stalno na suvom, zbog nogu, jer imaju problem sa papcima, ako su na mokrom zemljištu. Trudimo se da uslovi u kojima borave i ishrana budu što prirodniji i pokazatelj toga je njihova reprodukcija. I ovaj albino jelen je potomak onih koje smo dobili na poklon od beogradskog Zoološkog vrta. Suština je da naši učenici, ali i svi oni koji dođu ovde, mogu da se upoznaju sa tim vrstama životinja koje nisu često prisutne."

Košuta i jelen čekaju prinovu

Košuta i albino jelen na proleće očekuju prinovu, ali se još uvek ne zna da li će njihovo mladunče biti bele boje.

"Beli jelen je najzanimljiviji deci, koja inače prvi put vide tu životinju uživo, a uz to je i bele boje, mada ima i starijih posetilaca. Postoji jedna legenda koja kaže da lovci koji uspeju da priđu i pomaze albino jelena, imaće uspešan lov tokom cele godine", kaže Stojanović.

Životinje ovakve boje prate razne legende, čak se smatraju i mitskim bićima, baš iz razloga što su u prirodi veoma retki. 


Foto prilog


Tagovi

Beli jelen Jelen lopatar Marko Stojanović Zoo vrt Retke životinje Albino


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D