Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvedi napadaju
  • 02.10.2023. 09:05
  • Zlatiborski okrug, Zaovine, Bajina Bašta

Medved zgrabio ovna iz stada naočigled čobanice

Medved upao u stado i odneo ovna dok ih je Anđelija na 30 m čuvala. U Jagoštici i Hisardžiku izlomio šljivike. U selima Kosjerića i Užica su mirni, ne prave štete.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 594
  • 117
  • 1

Populacija gorskog cara se širi i brojčano i teritorijalno. Medvedi se sve češće viđaju u selima Zlatiborskog okruga. Nalaze se na teritorijama Bajine Bašte, Prijepolja, Priboja, Sjenice, Nove Varoši, Arilja, Kosjerića, pa i Užica, jedino još nije viđen na teritoriji opštine Požega. 

Mnogi medvedi u selima Zlatiborskog okruga su povučeni u vrletima planina, ali ima i onih koji nanose štete meštanima sela. Anđelija Kojadinović iz sela Zaovine na Tari, nedavno je imala susret sa medvedom, koji je na njene oči odneo ovna. Kako kaže sve se odvijalo munjevitom brzinom na oko 30 metara od nje.

Anđelija će po negativnom događaju pamtiti praznik

"Bilo je oblačno, praznik i nisam ništa radila oko kuće, i rekoh sebi, ajde da pustim ovce. Odvela sam ih oko 100 metara od kuće. Pasle su i strčaše dole kod stare kruške. Odjednom prknuše, počeše da trče i ja vidim medveda već zgrabio jednu ovcu. Počeh da lelečem, zviždim, vičem, ali ne pušta ovcu, već se okrete i nestade. Ostale ovce odoše kući, a ja za njima da vidim koja mi nedostaje. Kada dođoh kući vidim da mi nedostaje ovan godinu dana star, od oko 90 kila", kaže Anđelija i dodala je da je nameravala ovna da proda za muslimanski praznik kurban i da bi cena bila dobra.  

Od ovna samo kosti i vuna

Ali, Anđelija tu nije mirovala. Uputila se ka mestu gde je videla medveda.

"Dođem tamo i vidim dole niz ivik trag. Krenem za njim i na oko 300 metara niže vidim ovna da leži, fali mu butina i rebra. Verovatno medved otkinuo i odneo negde. Zovnem brzo komšiju Radovana da dođe. On je stigao i slikao. Odmah smo pozvali i ljude iz Nacionalnog parka "Tara" i ispričali šta se dogodilo", kaže Anđelija, koja je tek posle bila svesna opasnosti koja vrebala kada se sama uputila da traži medveda i ovna.

Pozvan lovočuvar iz NP "Tara" da obavi uviđaj

Kaže da je medved bio pokrupan i od juče nije išla više dole, već sačekala da dođe službeno lice iz NP "Tara". Kada je lovočuvar Nemanja Malinić sutradan došao sa Anđelijom i par komšija, videli su samo kosti i vunu. Sve ostalo je bilo pojedeno. Pretpostavlja se da je u pitanju mečka sa mečićima, čim je toliki ovan pojeden.

Lovočuvar je napravio više snimaka i zapisnik.

"Ovo šaljem nadležnom ministarstvu i oni će odlučiti o visini štete. Isto juče, imali smo prijavu štete od medveda u Jagoštici. Tu je medved izlomio voćnjak sa šljivama i naneo štete", kaže lovočuvar Malinić.

Ne plaši se pasa

U Zaovinama u ovom zaseoku gde je Anđelija, pre mesec dana je bio isto napad medveda.

"Pre mesec dana medved mi je upao u tor i odneo jagnje. Došao sam kući oko 22:30 sati kući i vidim razvaljena vrata tora, krv. Pogledam, nema jagnjeta. On je tu došao i nije se plašio iako imamo 11 pasa, koji idu sa mnom u lov", kaže komšija Radovan.

I Radovan je imao problema sa gorskim carem

Pre ovih događaja medved je poslednji put viđen pre 20 do 30 godina, kada je mečka napala Radovanovog dedu. O tom dogođaju ispričao je komšija Vidoje Lazić.

"Deda je bio u šumi, sekao, kada su naišla tri mečeta. On ih je oterao, ali se iznenada pojavila mečka. Napala ga je i skoro svog izlomila. Preko njega je prebacila granje. Posle smo ga našli i, boga mi, dugo se lečio od tog napada", kaže Lazić.

"Beru" voćnjake, rasturaju košnice

Da medvedi prave štete na voćnjacima govori i slučaj poljoprivrednika Muja Karahodžića iz sela Hisardžika kod Prijepolja. On je ujutru kada se probudio video u svom šljiviku, koji je stotinak metara udaljen od kuće, polomljene grane, obrano voće, izglodana stabla.

"Jasno je da je reč o medvedu ili više njih, jer smo viđali njihove tragove oko sela. Ovde imam 200 stabala, od kojih je sada većina polomljena. Skoro ceo rod je uništen, a prošle godine smo ubrali 2,5 tone šljiva", izjavio je Karahodžić.  

Uhvaćen na delu (foto: Privatna arhiva)

Medvedi često napadaju i košnice po selima i skoro da nema opštine gde nisu napravili neku štetu. Ali, da ima i takvih opština kaže nam Miroslav Jovanović, predsednik Lovačkog društva u Kosjeriću.

Premestio košnice u drugo selo zbog medveda, on ih i tamo našao

"Na teritoriji opštine Kosjerić imamo tri medveda, i to mužjaka, ženku i meče. Njihov reon je od Taora, koje pripada Valjevu, do Radinovaca, koji pripadaju Kosjeriću, mada su više na našoj teritoriji. Ima jedan mužjak na teritoriji Užica, na Jelovoj Gori, koji s vremena na vreme prelazi preko brda Grad na teritoriju Kosjerić", kaže Jovanović.

Kada ne prave štetu?

Kaže da ostavljaju svoje tragove svuda, najviše oko hranilišta za divlje svinje.

"Ovi naši medvedi dolaze po hranu na hranilištima koje smo postavili za divlje svinje. Valjda zato nema štete po selima", kaže predsednik LD i dodaje da se prvi medved na ovom području pojavio 2018. godine.

Pretpostavlja da su došli sa Tare, jer je medved teritorijalna životinja i kada mladunče poraste, on mora da ide i traži sebi teritoriju, novo stanište. Medvedi su prema našem zakonu zaštićena životinja i svu štetu koju naprave država plaća.


Foto prilog


Tagovi

Medvedi Anđelija Kojadinović NP Tara Lovočuvar Jagoštica Jagnje Mečka Prijepolje Miroslav Jovanović LU Kosjerić Jelova Gora


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612