Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amazonija
  • 01.06.2020. 18:00

Stručnjaci upozoravaju: Novi virus mogao bi da dođe iz Amazonije

Već najmanje 20 godina naučnici i istraživači upozoravaju na to da istovremenim širenjem stanovništva u području prašume raste i rizik od raznih mikroorganizama koji s gubitkom ravnoteže u životnoj sredini prelaze na ljude i izazivaju bolesti.

Foto: Depositphotos/richcarey
  • 111
  • 17
  • 0

S obzirom na to da se uništavanje Amazonije - pluća sveta i dalje ne zaustavlja, naučnici sada upozoravaju da njihovo krčenje ne predstavlja samo pretnju za klimu, već i nove rizike za ljudsko zdravlje.

"Krčenje šuma u Amazoniji olakšava prenos novih i starih bolesti poput malarije“, za Climate news network tvrdi biolog i veliki poznavalac ovog šumskog eko sistema, dr Filip Fernsajd i dodaje: "Povezanost deforestacije i širenja zaraznih bolesti samo je još jedna posledica nekontrolisanog krčenja šuma, pored gubitka bioraznovrsnosti u ovom području, pa i vitalnih klimatskih funkcija šuma u ciklusu kruženja vode u prirodi i smanjenju globalnog zagrevanja".

Već godinama se upozorava 

Već najmanje 20 godina naučnici i istraživači upozoravaju na to da istovremenim širenjem stanovništva u području prašume raste i rizik od raznih mikroorganizama koji sa gubitkom ravnoteže u životnoj sredini prelaze na ljude i izazivaju bolesti.

Masovna prenamena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje krivci za COVID-19?

"Vest o širenju ovoga virusa nas naučnike nije nimalo začudila. Kada virus koji nije deo naše evolucione istorije napusti svog prirodnog domaćina i uđe u ljudsko telo, tada nastaje haos kog smo svi nažalost osetili“, kaže Ana Lućia Turino, doktorand ekologije.

"Dok je izolovana i u ravnoteži sa svojim staništima, poput gustih tropskih kišnih šuma, ova vrsta virusa ne predstavlja pretnju za ljude. Do problema dolazi kada se taj prirodni rezervoar uništi i kada ga zauzimaju druge vrste“, pojašnjava Turino.

Dodatni primer je studija dr Anet Afelt, istraživača sa Univerziteta u Varšavi, koja je zaključila da su visoke stope uništavanja šuma u poslednjih 40 godina u Aziji pokazatelj da bi sledeća ozbiljna zarazna bolest mogla da dođe iz tog dela sveta.

Pojačan lov i krivolov - jedni pune zamrzivače iz dosade, drugi se bore za goli život

"Budući da je to jedna od regija s najintenzivnijim porastom stanovništva, gde su sanitarni uslovi i dalje loši i gde je stopa krčenja šuma vrlo visoka, Jugoistočna Azija ima sve uslove da postane mesto gde se zaraze pojavljuju, ističe Afelt.

Apel za spas

Poglavice domorodačkih naroda apelovale su da se u vreme pandemije virusa korona spreče bušenja nafte među pritokama reke Amazon, upozorivši da će uništavanje njihove zemlje uništiti napore u borbi protiv klimatskih promena.

U video poruci povodom Međunarodnog dana biodiverzteta, zajednice u Peruu i Ekvadoru kažu da će se pritisak za iskorišćavanjem njihove zemlje pojačati kako vlade budu tražile načine za oporavak od virusa korona.

"Ceo život brinemo se za prašumu i pozivamo sve da se priključe našoj viziji", rekao je Domingo Peas, vođa naroda Ačuar u Ekvadoru.

Ačuar je jedan od 20 različitih naroda sa ukupno oko 500.000 pripadnika koji žive u prašumi na granici između Perua i Ekvadora, poznatoj kao Sveti izvori Amazona, a postojeća i planirana naftna i plinska polja prostiru se u toj regiji na 280.000 kvadratnih kilometara, površini većoj od Teksasa, kažu međunarodna udruženja za zaštitu životne sredine.

Krije li se iza požara u Amazoniji veliki svetski biznis s govedinom?

Trenutno je operativno sedam odsto tih polja, a ekvadorska i peruanska vlada planiraju da iskoriste još najmanje 40 odsto, uključujući polja u prašumama bogatima životom kao što je ekvadorski nacionalni park Jasuni, upozoravaju aktivisti.

Naučnici strahuju da se ekosistem danas tako mnogo uništava radi setve soje i drugih useva da će umesto apsorbovanja ugljen dioksida postati jedan od najvećih sistema koji ispušta gasove koji izazivaju efekat staklene bašte, navodi Deccan Herald.

"Ako se uništavanje Amazonije nastavi sadašnjim ubrzanim tempom, a ona se sve više pretvara u područje savane, ne možemo ni da zamislimo šta bi odatle moglo da se manifestuje po pitanju zaraznih bolesti", upozorava Turino.


Tagovi

Amazonija Zaraza Virus Krčenje Šume Bolesti Nafta


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate kako izgleda proces proizvodnje metle? Uskoro čitajte opširnije na Agroklubu.