Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega cveća
  • 28.02.2023. 16:00
  • Šumadijski okrug, Gornja Trnava, Topola

Božićna zvezda i ciklama: Koja traži veću negu, a koja izdržava i niske temperature?

Iako je zima uveliko u toku, za proizvođače cveća nema odmora. Zimski dani su karakteristični za pripremu prolećnog asortimana.

Foto: Marija Lazarević
  • 584
  • 198
  • 0

Jasna Novaković iz Gornje Trnave kod Topole godinama se bavi uzgojem cveća. Kako kaže, u ovom poslu nema predaha, a zimski dani su rezervisani delom za negu božićne zvezde i ciklame.

"Božićna zvezda je biljka tropskih krajeva, domaće stanište joj je u Meksiku i ona tamo može da naraste čak i do tri metra. Kod nas su dosta žbunastije i veličine su od 25 do 45 cm. Karakteristična je, jer ima jako lepe dekorativne listove, bobice koje se nalaze na vrhu su ustvari cvetovi koji mogu biti u žutoj i crvenoj boji", kaže Novakovićeva. 

Mere nege

Ova dugogodišnja cvećarka ističe da je prilikom kupovine Božićne zvezde jako važno odabrati zdravu i negovanu biljku, ali i znati kako je dalje negovati. 

Božićna zvezda je biljka tropskih krajeva

"Ona je specificna za negu, prilikom kupovine ove biljke potrebno je paziti da donji listovi budu jarko zeleni, a da sredina bude crvena ili u zavisnosti koja je sorta u pitanju, postoje šarene, špicaste, bele. Mora se takođe paziti da listovi ne budu oboreni, žuti, po kupovini potrebno ju je zaštititi od prostorije do auta, temperatura ne bi trebalo da bude ispod 12 stepeni jer biljka može doživeti šok", kaže naša sagovornica i dodaje da prilikom unošenja u kuću treba je pustiti 15 do 20 minuta da se privikne na temperaturu pa tek onda je otpakovati.

Ovo cveće voli višu temperaturu, idealna - od 15 do 25 stepeni, za vreme cvetanja 14 do 18 stepeni.

"Nikada je nemojte stavljati blizu grejnih tela, radijatora ili peći čak ni na prozore ukoliko postoji šansa za promaju jer ova biljka to ne trpi. Božićna zvezda se zaliva jednom nedeljno u podmetač i ukoliko se pravilno zaliva i održava može trajati i nekoliko godina", objašnjava Novakovićeva i ističe da ukoliko ostane za sledeću godinu da bi procvetala i pocrvenila potrebno ju je držati u tamnoj prostoriji.

Božićna zvezda zahteva brižljivu negu

Prilikom prolaska vegetacije ona sama odbaci listove i tada je treba ošišati, skratiti desetak centimetara i presaditi u humus, hranljiviju zemlju. Može se držati svuda u hodnicima, na terasama, po bašama ali samo je treba sklanjati sa promaje.

"Jako se lepo prodaje, celu jesen nosi se kao poklon na slave, rođendane, najbolje se prodaje od Nove godine. Mi je prodajemo u Beogradu, Kragujevcu, Topoli na pijacama u marketima, a njena cena zavisi od veličine, uglavnom je od 250 dinara do 500", rekla je Novakovićeva.

Ciklama - višegodišnja biljka?

Obzirom da je osmi mart na pragu, dan kada se najviše kupuje cveće i to kao poklon lepšem polu u plastenicima kod naše sagovornice sve je šareno. Ciklame različitih boja plene svojom lepotom, a vlasnica ovih cvetnica tvrdi da nisu zahtevne i svako može da ih gaji bez problema. 

Ciklame nisu zahtevne za negu

"Ne vole toplotu i mogu opstati i na manjim temperaturama pa čak i do nule. Ne trpe veliku vlagu, zalivanje se obavlja u podmetač ili tačnu ali ne treba preterivati. Kada prođe cvetanje, saksiju sa biljkom ne treba bacati jer ona ima koren iz kojeg krajem leta počinju rasti novi listovi", naglašava naša sagovornica.

Ovoliko raskošnih biljaka zahteva mnogo rada, truda i znanja ali ono što je glavno to je ljubav, koju ova vredna žena i njena porodica nesebično pružaju svakoj biljci. Dokaz da su uspeli potvrda je na stotine zadovoljnih mušterija iz čitave Srbije.


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

- Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Božićna zvezda Ciklama Cveće Plastenici Jasna Novaković Prodaja cveća Nega božićne zvezde Nega ciklame


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]