Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan zaljubljenih
  • 14.02.2018. 12:00

Budite iskreni - poklonite ciklamu

Mnogi za Dan zaljubljenih razmišljaju koji cvet da poklone dragoj osobi. Nekada presudi boja, a nekada vrsta cveta. Međutim, Markovići iz Petrovca kod Kragujevca imaju jedan odgovor na obe nedoumice - ciklama.

  • 2.483
  • 38
  • 0

Mnogi za Dan zaljubljenih razmišljaju koji cvet da poklone dragoj osobi. Nekada presudi boja, a nekada vrsta cveta. Međutim, Markovići iz Petrovca kod Kragujevca imaju jedan odgovor na obe nedoumice - ciklama.

"Na Dan zaljubljenih kupci se uvek odlučuju na ciklamu, to je cvet koji se ubedljivo najviše proda. Kupuju je podjednako i stariji i mlađi i muškarci i žene. Ciklama počinje da cveta tokom zimskog perioda i sve do velikih vrućina, kada ima fazu mirovanja, pa je baš idealna za prodaju tokom prvih meseci u godini", kaže Milena Marković.

Ciklama je otporna biljka

Na 1.200 kvadrata pod plastenicima, Markovići pored ciklama u svom rasadniku simbolično nazvanom "Kuća na brdu" gaje skoro sve vrste cveća od hrizantema, božićne zvezde, letnjih trajnica, rasadnica do takozvanih letnjih kombinacija i visećih petonija po kojima je njihov rasadnik prepoznatljiv. Ipak u ovom delu godine, mušterije se najradije opredeljuju za ciklamu.

"Ciklama je vrlo otporna biljka, koja izgelda nežno ali ne zahteva baš nikakvu posebnu negu, važno jedino da se ne preteruje sa zalivanjem, a mi sve ostalo već uradimo u plasteniku", kaže Nikola Marković.

Mini ciklame - trend u svetu

Da li pored iskrenosti koju simbolizuje ovaj cvet, može da nosi i simbol otporne ljubavi, odgovor će pre dati činjenica da je ciklama poreklom iz mediteranskih krajeva, sa periodom cvetanja tokom naših zimskih meseci. Postoji čak 23 vrste ciklame, među kojima su jednogodišnje i višegodišnje - izdržljivije i dobre za hladnije uslove. Ovaj cvet ima svoju lukovicu koja mu omogućava da ostane i za sledeću godinu. Posle letnje faze mirovanja, ponovo se aktivira u zimskoj.

"Kod nas vole krupne ciklame, jer za poklon izgledaju glamurozno, a u svetu je je trend da se traže i prodaju mini ciklame sa malim cvetovima", navodi Milena.

Markovići u svom plasteniku
Markovići u plasteniku

Simbolika boja ciklame

Kupci se opredeljuju najviše za jake boje ovog cveta, a razlog tome jeste u značenju koju te boje nose. Crvena simbolizuje ljubav, ružičasta sreću i privrženost, ljubičasta uspeh i divljenje, nežno roza nijansa nagoveštava prvu ljubav, a bela nadu.

"Mušterije se ipak opredeljuju za ljubičastu, crvenu i ciklama boju, a bledo roze i bele se poslednje prodaju", zaključuje Nikola.

Neuređeno tržište

Milena je profesor muzike, a Nikola elektrotehničar računara, ali proizvodnjom cveća i ukrasnog bilja bave se preko 10 godina, a svoje proizvode prodaju ugavnom većim distributerima i na pijaci u Kragujevcu i okolini Beograda. Međutim, kažu da je tržište dosta neuređeno i da se nekad drugačije prodavalo.

"Godine 2007 i 2008. se mnogo drugačije prodavalo nego sad. Od kad je krenula ekonomska kriza, opala je kupovna moć mušterija, ali mi guramo dalje i povećavamo proizvodnju. Mislim da se dosta proizvođača uozbiljilo kad je proizvodnja cveća u pitanju. Ima i onih koji svaštare, ali nemaju baš neku perspektivu u tome, zato su se izdvojili krupni proizvođači", objašnjava Nikola.

Ovaj mladi par iz Petrovca planira da tržištu ponudi nešto više. Otvaranjem svojevrsnog garden centra na glavnom putu za Kragujevc, a ispod njihove kuće, kupcima će ponuditi osim cveća i zemlju, saksije i ostalu opremu za proizvodnju cveća, kako bi ponuda njihove firme bila potpuna i to na jednom mestu.

Foto: Julijana Kuzmić


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

- Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Ciklama Milena Marković Nikola Marković Dan zaljubljenih Petrovac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!