Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna zova
  • 02.10.2022. 16:30

Crna zova - zaboravljena biljka koja je ukusna i lekovita

Bobice zove izuzetno su cenjene u medicini, ali i gastronomiji. Mogu da se koriste za pripremu soka, džema, marmelade, sirupa, likera, vina, a mogu se i sušiti.

Foto: Ranka Vojnović
  • 808
  • 65
  • 0

Voćar iz Horgoša Jene Šerfeze, uz jabuke, breskve, dunje, mušmule i grožđe, već deceniju i po uzgaja i crnu zovu, prenosi subotica.com. Kako kaže ovaj domaćin, zbog neisplativosti proizvodnje autohtonih sorti jabuka, nedavno je deo voćnjaka iskrčio i zasadio mlada stabla zove i tako povećao površine pod ovom alternativnom voćnom vrstom.

"Pre 16 godina sam počeo da gajim crnu zovu. Prošle godine kilogram bobica prodavao sam po ceni od 110 dinara, a ove godine za svega 50 dinara po kilogramu", kaže Šerfeze i dodaje da plodove ove biljke pretežno prodaje domaćim prerađivačima lekovitog bilja.

Evo kako nastaju lekoviti proizvodi na bazi meda, šipurka i crne zove

"Glavni otkupljivač je iz okoline Niša, ali ima potencijalnih otkupljivača i iz Mađarske. Prošle godine veliko interesovanje iskazala je jedna gospođa koja se vratila iz Kanade. Ispričala nam je da od bobica zove može da proizvede mnošto proizvoda namenjenih za kanadsko tržište. Veoma se iznenadila kada je shvatila da se kod nas plodovi ove biljke slabo prerađuju", kaže ovaj voćar i dodaje da se u Kanadi proizvodi čak i hrana za bebe i decu.

Širi proizvodnju - uzgoj je isplativ?

Kako Šerfeze kaže, prošle godine je podigao novi zasad na pet jutara i planira da nabavi opremu za pasterizaciju. Dalje dodaje da je uzgoj zove isplativ ukoliko se postigne dobra otkupna cena. Literatura kaže da prinos ove biljke zna biti od 12 do čak 20 tona po hektaru, a poređenja radi, to je duplo više nego prinos grožđa.

"Teorijski je veoma isplativo gajiti je, ali ja te prinose još nisam postigao. Predugo sam čekao da iskrčim stari voćnjak, a sada imam veoma mlade sadnice", kaže ovaj proizvođač iz Horgoša i dodaje da polaže nade u to da če u narednim godinama imati ozbiljne količine.

Sokovi, džemovi, marmelade...

Podsetimo, bobice zove ili bazge, izuzetno su cenjene u medicini, ali i gastronomiji. Mogu da se koriste za pripremu soka, džema, marmelade, sirupa, likera, vina, a mogu se i sušiti. Pomažu kod lečenja prehlade i gripe, jačaju imunitet, smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i upotrebljavaju se za mnoge druge namene. Bojene materije iz plodova se koriste u prehrambenoj i tekstilnoj industriji.

Sadrže veliku količinu vitamina C i A, kao i vitamine iz grupe B kompleksa, posebno vitamina B1. Od minerala imaju: natrijum, kalcijum, kalijum, cink, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, i selen.


Tagovi

Jene Šerfeze Lekovito bilje Hrana za bebe Uzgoj crne zove Džemovi Sok od zove Liker od zove Vino od zove


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva