Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka godine
  • 29.09.2018. 14:30

Hmelj je biljka 2018.! Može se piti, jesti i spavati na njemu!

Hmelj nije samo sirovina u proizvodnji piva. Čaj, tinktura, suplementi koriste se u zdravstvene svrhe, izdanci su prava kulinarska poslastica, a njime se pune i jastuci - za mirniji san.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.623
  • 24
  • 0

Hmelj je biljka 2018. godine - odlučila je tako za ovu godinu Međunarodna organizacija za bilje (IHA) koja deluje na Floridi (SAD). Ova je organizacija ustanovila i Nacionalnu nedelju bilja, koji se obeležava svake godine od 7. do 13. maja. Svrha je skretanje pažnje na biljke, biljne namirnice i poslove u vezi sa biljkama.

Već 23 godine, odnosno od 1995. godine, ova organizacija proglašava biljku godine koja je tada u njihovom fokusu. Prva takva bila je, ni manje ni više nego komorač. Većinom je to začinsko bilje, od rena, preko belog luka do lavande. 

Lekovitost, značaj u kulinarstvu i dekorativnost

Dugogodišnji član, Čak (Chuck) Voigt, koji je godinama uključen u proces selekcije, objašnjava da se izbor zasniva na najmanje dve od tri kategorije: lekovitost, značaj u kulinarstvu i dekorativnost. Nakon proglašenja biljke godine, društava za zaštitu bilja, udruženja i organizacije iz celog sveta zajedno rade kako bi obrazovale javnost upravo o toj vrsti. 

Takođe, ova organizacija svake godine objavljuje publikaciju o biljci godine koja sadrži podatke od informatičkih podataka do recepata. 

Plantaža hmelja u Češkoj (Foto: Vedran Stapić)

Dakle, biljka 2018. godine je hmelj (Humulus lupulus), koji je na ovim prostorima najpoznatiji kao sirovina u proizvodnji piva

Stotinjak farmera proizvede sav češki hmelj

No, hmelj nije samo to. Na primer, koristi se kod problema sa nesanicom, menstrualnih problema i problema sa probavom. Od njega se može praviti čaj, tinktura, suplementi, a čak se izrađuju i jastuci punjeni češerićima hmelja.

Zdravstvene i kulinarske dobrobiti hmelja  

Hmelj će pomoći i kod kamenja u bubregu, ali i problema sa suvom kožom i lošom cirkulacijom. Isto tako hmelj sadrži veliku koncentraciju antioksidansa, kao i u vinu. Naravno, to su odmah iskoristili nemački proizvođači piva, te izradili "antikancerogeno pivo" sa većim količinama hmelja. Navodno je naučno dokazano da pijenjem piva u organizam unosimo više antioksidansa nego crnim vinom. Naravno, to se odnosi tek na čašu dnevno, a ne na litre i litre piva koje se inače piju na ovim prostorima. 

Ukusni izdanci hmelja neutralnog su ukusa (Foto: Wikimedia Commons/Ithunn)

Šalu na stranu, hmelj možete i jesti, tačnije, njegove izdanke, koji podsećaju na divlje špargle. Ipak, poznavaoci i jednog i drugog ne vole takva porešenja, s obzirom na to da je hmelj potpuno neutralnog ukusa i raste na pristupačnim terenima. Možete ga pronaći pored poljskih puteva, a izdanke ćete primetiti u rano proleće. Jedu se ili sirovi ili tek kratko obareni i prodinstani uz testeninu, kao dodatak na salatu, u umacima. 

U SAD-u se, na primer, vezica izdanaka hmelja prodaje za cenu preko 30 dolara (više od 3.000 rsd), pa razmislite  kada idući put prođete pored grma koji čitave godine daje velike dobrobiti. 

U svakom slučaju, srećna nam bila godina hmelja! 


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Tagovi

Biljka godine Hmelj Čaj Pivo Izdanci IHA


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao