Hmelj nije samo sirovina u proizvodnji piva. Čaj, tinktura, suplementi koriste se u zdravstvene svrhe, izdanci su prava kulinarska poslastica, a njime se pune i jastuci - za mirniji san.
Hmelj je biljka 2018. godine - odlučila je tako za ovu godinu Međunarodna organizacija za bilje (IHA) koja deluje na Floridi (SAD). Ova je organizacija ustanovila i Nacionalnu nedelju bilja, koji se obeležava svake godine od 7. do 13. maja. Svrha je skretanje pažnje na biljke, biljne namirnice i poslove u vezi sa biljkama.
Već 23 godine, odnosno od 1995. godine, ova organizacija proglašava biljku godine koja je tada u njihovom fokusu. Prva takva bila je, ni manje ni više nego komorač. Većinom je to začinsko bilje, od rena, preko belog luka do lavande.
Dugogodišnji član, Čak (Chuck) Voigt, koji je godinama uključen u proces selekcije, objašnjava da se izbor zasniva na najmanje dve od tri kategorije: lekovitost, značaj u kulinarstvu i dekorativnost. Nakon proglašenja biljke godine, društava za zaštitu bilja, udruženja i organizacije iz celog sveta zajedno rade kako bi obrazovale javnost upravo o toj vrsti.
Takođe, ova organizacija svake godine objavljuje publikaciju o biljci godine koja sadrži podatke od informatičkih podataka do recepata.
Dakle, biljka 2018. godine je hmelj (Humulus lupulus), koji je na ovim prostorima najpoznatiji kao sirovina u proizvodnji piva.
No, hmelj nije samo to. Na primer, koristi se kod problema sa nesanicom, menstrualnih problema i problema sa probavom. Od njega se može praviti čaj, tinktura, suplementi, a čak se izrađuju i jastuci punjeni češerićima hmelja.
Hmelj će pomoći i kod kamenja u bubregu, ali i problema sa suvom kožom i lošom cirkulacijom. Isto tako hmelj sadrži veliku koncentraciju antioksidansa, kao i u vinu. Naravno, to su odmah iskoristili nemački proizvođači piva, te izradili "antikancerogeno pivo" sa većim količinama hmelja. Navodno je naučno dokazano da pijenjem piva u organizam unosimo više antioksidansa nego crnim vinom. Naravno, to se odnosi tek na čašu dnevno, a ne na litre i litre piva koje se inače piju na ovim prostorima.
Šalu na stranu, hmelj možete i jesti, tačnije, njegove izdanke, koji podsećaju na divlje špargle. Ipak, poznavaoci i jednog i drugog ne vole takva porešenja, s obzirom na to da je hmelj potpuno neutralnog ukusa i raste na pristupačnim terenima. Možete ga pronaći pored poljskih puteva, a izdanke ćete primetiti u rano proleće. Jedu se ili sirovi ili tek kratko obareni i prodinstani uz testeninu, kao dodatak na salatu, u umacima.
U SAD-u se, na primer, vezica izdanaka hmelja prodaje za cenu preko 30 dolara (više od 3.000 rsd), pa razmislite kada idući put prođete pored grma koji čitave godine daje velike dobrobiti.
U svakom slučaju, srećna nam bila godina hmelja!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka