Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 31.10.2022. 07:30

Hrizanteme - kako ih sačuvati tokom zime?

U svetu su znak sreće i blagostanja, a kod nas su vezane za žaljenje i tugu. Možemo ih sačuvati preko zime i posaditi na proleće.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 6.673
  • 356
  • 0

Hrizanteme su u Evropu stigle iz Dalekog Istoka gde su simbol sreće, blagostanja, večnog života i moći. U nekim zemljama ona se nosi kao poklon ili se nalazi u buketima za venčanje. Kod nas je njena simbolika vezana za tugu, osećaj prolaznosti, žaljenja i smrt.

Pravoslavci najčešće nose bele hrizanteme na groblje u vreme Zadušnica kada se uređuju grobna mesta i daje spomen na mrtve. U kalendaru katoličke crkve vezana je za praznik Svi sveti kada je običaj među narodom da se posećuju groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve.

Pravila za prezimljavanje

Kupovina ovog lepog cveta iz godine u godinu može predstavljati popriličan finansijski teret. Međutim, ako mlade hrizanteme sačuvamo one mogu narasti u veliki žbun čijim ćemo deljenjem povećati njihovu brojnost. Nisu zahtevne, a kako bi prezimele potrebno je ispoštovati nekoliko pravila.

Biljke u saksijama je potrebno skloniti u zatvoren prostor (Foto: Depositphotos/pavsie)

Prvi je korak odabir onih koje su otporne na niske temperature i mogu da prezime. Uglavnom se radi o hibridima koji su dostupni u raznim bojama i nijansama.

Biljke u saksijama je potrebno skloniti u zatvoren prostor. Ako ih ostavimo na otvorenom imaju male šanse da prežive zimu, jer su izložene delovanju hladnih vetrova i lako izmrzavaju. Možemo ih posaditi u zemljište, ali im tada moramo obezbediti adekvatnu zaštitu u vidu prekrivanja malčom, kartonskom kutijom, agroplatnom.

Pre prvog mraza postavite i grane četinara kao zaštitu. Problem kod sadnje je kratko vreme da se biljka ukoreni i razvije koren u novoj sredini pre smrzavanja zemlje. Posađenim biljkama uklonite sasušeno lišće i cvetove, ali ih ne orezujte. To će im biti dodatna zaštita tokom zime.

U južnim krajevima ih sadimo tokom kasnog leta i rane jeseni, a u kontinentalnom delu je najbolja prolećna sadnja.

Orežite biljke u saksiji

Pre unošenja, potrebno ih je presaditi u nešto veću posudu, a na dno stavite drenažni sloj. Ovo vredi i za mlade biljke, kao i za one u saksijama na balkonima. Skratite ih na četvrtinu, dodajte đubrivo bogato fosforom i odnesite u zatvoren prostor. Zalivajte ih jednom mesečno kako se koren ne bi osušio.

Jesenja ruža ukras i u hladnim danima

Temperatura ne treba da padne ispod nula stepeni Celzijusa, idealno je da je između nula i dva stepena. Prekrijte je agroplatnom ili platnenom kesom i jednom u toku sedmice proverite u kakvom je stanju.

Na proleće se pojavljuju mladi, zeleni izdanci i biljka izlazi iz zimskog sna. Uklonite pokrivku i pođubrite. Povremeno iznosite biljke na otvoreno u toplom delu dana kako bi se navikle na spoljašnje uslove. Mladi izdanci se blago prikrate kada dostignu visinu 10 do 12 centimetara kako bi se razgranali.


Tagovi

Cveće Biljke u saksiji Hrizanteme Zaštita hrizanteme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.