Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kadifica u bašti
  • 11.09.2023. 07:30

I kad uvene, kadifica ostaje korisna: Kako sačuvati seme, šta sa osušenom?

Kadifica je nezahtevna cvetna vrsta koju možemo na više načina iskoristiti i kad se osuši.

Foto: Depositphotos/katmoy
  • 9.467
  • 550
  • 0

Cvetna vrsta bez koje ne možemo zamisliti bašte i dvorišta je kadifica (Tagetes). Osim što je veoma dekorativna, ima puno korisnih osobina, odbija razne štetočine i poboljšava kvalitet zemljišta.

Dugačak je spisak štetnih organizama koji izbegavaju mesta gde ona raste. Odlična je u zaštiti od krompirove zlatice, nematoda, kupusnog bijelca, lukove i šargarepine muve, zemljišnih nematoda. Njeni grmovi potiskuju neke jake korove.

Sačuvajte seme

Nezahtevna vrsta će cvetati do prvog mraza, a jesen je period kada sakupljamo njeno seme. Dovoljno je otkinuti osušene cvetne glavice i ukloniti suve latice. U cvetnoj čašici se nalaze mnogobrojne semenke koje su tanke, duguljaste, crne.

Sakupljanje obavite po sunčanom i suvom danu. Najbolje se čuva u papirnim kesama ili u malim kartonskim kutijama na tamnom i suvom mestu.

Prelepa i korisna (Foto: R.Vojnović)

Šta sa osušenim biljkama kadifice?

U toku vegetacije se formiraju veliki grmovi vegetativne mase. Kada se ciklus završi ostaje nam problem šta uraditi sa osušenim biljkama. Jedno od rešenja je da ih bacimo na kompostnu hrpu. Izuzetno velike grmove je potrebno usitniti. Na hrpi se prekriva slojem zelene ili smeđe organske materije u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi, da li su grmovi još uvek zeleni ili su se osušili. Dodajemo i malo prošlogodišnjeg komposta kako bi ubrzali procese razgradnje.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća?

Grmovi se mogu iščupati ili odseći na površini zemlje, što je bolja opcija. Kada koren kadifice ostane on će još dugo da ispušta korisne materije, poboljšava sastav i strukturu zemljišta, sprečava ispiranje biljnih hraniva, povećava propusnost vlage i vazduha.

Ostaci grmova se mogu zaorati, koristiti za malčiranje gredica ili ukopati u zemlju. Jagodama će blizina kadifica goditi. Kada ih zakopamo u zemlju štite živiće od napada nematoda i drugih štetočina.


Povezana biljna vrsta

Tagetes

Tagetes

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Kadifica Tagetes Biljni ostaci Protiv insekata Protiv nematoda Kompostiranje Seme kadifice Kako uzeti seme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.