Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje limuna
  • 23.03.2024. 07:30

Kako i kada presaditi limun?

Presađivanje treba izbegavati za vreme pune vegetacije, posebno u cvetanju ili početku formiranja mladih plodova.

Foto: Depositphotos/tanya.tawa
  • 879
  • 48
  • 0

Presađivanjem limuna se stablo premešta iz manjeg u veću saksiju, posudu ili se pak u istoj saksiji zamenjuje deo supstrata novim. U ovom slučaju svakako koristite onaj za citruse. Ako ovo ne učinimo pravovremeno, može doći do usporavanja ili prekida rasta korenovog sistema i krošnje. 

Postupno presađivati

Češće se presađuje u prvim godinama života. Zavisno od veličine posude i brzine razvoja na samom početku, nekada se tokom jedne godine presadi jedan do dva puta, piše Pavle Bakarić u knjizi "Limu u domu i dvorištu". Naglašava da je važno to raditi postupno jer nije dobro odmah ga presaditi u veliki lonac jer stablo donosi rod kada korenje u celosti iskoristi sav supstrat u saksiji. 

Može se obaviti u svako doba godine, ali je najbolje u doba mirovanja vegetacije. Treba izbegavati to činiti za vreme pune vegetacije, posebno u fazi cvetanja ili početku rasta mladih plodova. Sve što može negativno uticati na korenski sistem i krošnju u tim fazama može dovesti do opadanja lišća, cvetova ili plodova. Najbolje je to napraviti pred početak prolećne vegetacije. Tom prilikom treba paziti na korenov sistem, kako ga ne bi oštetili. 

Što su sadnica i posuda manji, to je ova radnja lakša. Jednom rukom izvrnete lonac sa sadnicom na drugu ruku, a zatim je lagano izvučete. Supstrat sa korenjem čvrsto držite da se ne rasipa. Umereno vlažno zemljište olakšava odvajanje zemlje od zidova posude. 

Osnovno je pravilo, ističe, da se limun presađuje postupno do određene veličine posude. Često je njena veličina ograničavajući faktor razvoja krošnje i celog stabla. Zato, kada se dostigne određena širina krošnje, obavlja se svake tri do četiri godine u istu posudu. 

Zašto limun u saksiji ne sazreva na vreme?

Smatra se kako veličina, odnosno obim krošnje treba biti četiri puta veći od volumena saksije, odnosno zemljišta u njemu. Najbolje je povećavati veličinu lonca u prvim godinama života limuna za jednu četvrtinu dotadašnje veličine. Nova posuda treba biti veća od stare u širini i visini. U trenutku kada se ona više ne povećava, tada presađivanje služi samo za izmenu supstrata. 

Orezivanje korenja i krošnje 

Veliko i starije stablo se može presaditi uz pomoć čekrka, a kada se izvuče iz posude, lagano se otrese zemlja te oreže jako korenje koje strči na stranu, a iz kojeg niču uspravni izbojci koji ne donose rod. Zbog smanjenja korenovog sistema mora se smanjiti deo krošnje tako što se oreže broj izbojaka, ali ne i volumen krošnje. 

Na dno saksije se stavlja malo supstrata te zalije, vraća se stablo i dodaje novi sa svih strana. Dobro se zalije i doda još zemlje po potrebi, ali ne do samog vrha jer nećete imati prostora za zalivanje. Visina korenovog vrata ostaje na istom nivou na kojoj je bila i pre. Svakako pazite na drenažu, ona mora biti osigurana. 

Limun postavite na toplije, ali manje svetlo mesto gde treba ostati do dve nedelje, zavisno od oštećenja korena ili krošnje. Nije dobro izlagati ga neposrednom suncu. Prvih dana nekoliko puta ga poprskajte vodom. 


Tagovi

Presađivanje limuna Supstrat za limun Supstrat za citruse Postupno presađivanje Orezivanje korijenja Limun u saksiji Orezivanje korenja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.