Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekoviti origano
  • 23.07.2022. 07:30

Kako osušiti i čuvati origano?

Lekoviti začin bere se tokom leta, a zatim suši i pakuje kako bi se mogao koristiti tokom zime.

Foto: Depositphotos/andrejad
  • 84
  • 27
  • 0

Origano se često koristi kao začin koji jelima daje jedinstvenu aromu. Osim u gastronomiji, cenjen je kao lekovita biljka. Lako se uzgaja u saksijama, posudama, ali i na otvorenom.

Tokom cele sezone ga možemo koristiti u svežem stanju, a za zimu ga je potrebno osušiti kako bi ga sačuvali.

Berba i sušenje

Leto je vreme berbe i sušenja origana. Beremo grane koje su dobro razvijene i koje se nalaze na početku faze cvetanja, u periodu jul - avgust. One koje formiraju plod su pregrube i s manje korisnih materija. Rezanje se obavlja u jutarnjim satima, a režu se na 20 centimetara iznad osnove. Makaze trebaju biti oštre i dezinfikovane.

Drugi način je da se beru samo listovi. U oba slučaja biljni materijal treba da je zdrav, bez oštećenja od insekata i simptoma oboljenja.

Sušenje se može obaviti na suncu, peći ili dehidratoru. Prvi način je tradicionalan kada vežemo po pet grančica u snopić i obesimo naopako. Snopići se ne smeju dodirivati kako bi između njih cirkulisao vazduh i ubrzalo sušenje. Izaberite prozračno mesto u seni. Dužina sušenja zavisi od veličine grana, temperature i vlažnosti vazduha. Može da traje nekoliko dana, ali i sedmica.

Ako se obavlja u peći, temperatura treba biti do 50 stepeni Celzijusa pre stavljanja biljnog materijala. Vrata peći se ostavljaju otvorena kako bi izašla suvišna vlaga. Grančice stavljamo na rešetku, a listove rasporedimo u tankom sloju preko papira za pečenje na plehu. Posle 15 minuta grančice i listovi se okrenu i suše još 15 minuta. Po potrebi postupak se ponavlja dok se ne osuši, a zatim ga ostaviti da se ohladi.

Čuvanje

Osušeno možemo pakovati u papirnate kese. Cvetovi treba da su na dnu, a vrh kese se veže oko mesta gde su stabljike vezane. Drugi način je da se grančice iseku na sitnije komade.

Kako osušiti mirođiju i od nje napraviti sirće?

Ako želimo da ga čuvamo duži vremenski period, onda ga pakujemo u staklene tegle koje se mogu dobro zatvoriti poklopcem. Ovako zatvoren može da se čuva do godinu dana.


Povezana biljna vrsta

Origano

Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae /Labiaceae). Radi o kulturi toplog podneblja, pa je najzastupljenija u području Mediterana. Naročito je... Više [+]

Tagovi

Origano Začinsko bilje Sušenje bilja Sušenje origana Lekovito bilje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ruska dzanarika. O njenoj otpornosti, otkupnoj ceni u topličkom okrugu i značaju u kalemljenju, čitajte uskoro na agroklubu.