Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasne sobne biljke
  • 22.03.2018. 18:00

Koje sobne biljke nisu dobre za naše zdravlje?

Svrab, plikovi i gušenje, samo su neki od simptoma, koje mogu da izazovu biljke koje često držimo kao ukras u svom domu.

Foto: Pixabay / bstad
  • 3.565
  • 115
  • 0

Ukrasne biljke čine sastavni deo gotovo svakog enterijera, bilo da je u pitanju naš dom ili poslovni prostor. Poznato je da biljke, osim što su dekorativne,  proizvode kiseonik  i uklanjaju štetna zračenja kućnih aparata. Međutim, malo pažnje posvećuje se njihovom štetnom dejstvu. Neke od njih mogu da budu izuzetno opasne po naše zdravlje. 

Difenbahija

Iako je veoma omiljena, difenbahija može da bude jako opasna. U to se možete uveriti prilikom brisanja prašine sa listova - izazvaće vam crvenilo kože i svrab. Deca često znaju da stavljaju nepoznate predmete u usta, a ako poližu list, mogu da osete snažan bol usana, a za nedelju dana je moguće da neće moći da govore. Ukoliko sok dospe u oči, može da izazove slepilo.

Fikus

Lišće ove biljke sadrži veoma otrovan mlečni sok. Postoji čak 800 podvrsta ove biljke, a gotovo sve u dodiru sa kožom izazivaju svrab i oticanje. Ukoliko vam se ovo dogodi, obavezno idite kod ekara, kako biste dobili odgovarajuću terapija protiv upala i alergija.

Filadendron 

Filadendron sadrži biljni sok, koji može da iritira kožu i usnu duplju. Nakon što dospe u usta, može da izazove otežano disanje, oticanja grla, ali stomačne probleme. Opasne reakcije su retke, ali biljku ne bi trebalo držati tamo gde ima male dece ili kućnih ljubimaca.

Flamingov cvet

Ova tropska biljka ima tamnozelene, srcolike, mesnate listove, kao i upečatljive crvene cvetove. Ako se pojede bilo koji deo ove biljke, dolazi do peckanja u ustima, koje vremenom postaje sve intenzivnije i dovodi do pojave plikova.  Otrov iz biljke deluje i na glas, koji može da promukne. Najgore što može da se dogodi su izuzetno bolni otoci i opekotine unutar sistema organa za varenje, ali i gušenje.

Flamingov cvet
Najgore što može da se dogodi su izuzetno bolni otoci i opekotine unutar sistema organa za varenje, ali i gušenje (Foto: pasja1000)

Hortenzija

Grmolika, drvenasta biljka, hortenzija ima nazubljene ovalne listove i loptaste cvetova bele, ružičaste i crvene boje, koja raste u visinu i do 4,5 metara. Oni su izuzetno privlačni, ali mogu da izazovu bol u stomaku. Simptomi su i svrab na koži, povraćanje, slabost i znojenje. Smatra se da cvet hortenzije može da izazove i napade slične epileptičnim, poremećaj krvnog pritiska, pa čak i komu.

Kroton

Kroton je lepa, ali apsolutno nedodirljiva biljka. Ukoliko joj se priđe bez rukavica ,odmah oslobađa otrov, koji je sakriven u bezbojnoj mlečnoj tečnosti lišća. Mlečni sok izaziva iritaciju kože, a ukoliko dospe u krvotok može da dovede i do smrtnog ishoda.

Dekorativne biljke opasne po decu

Paprat

Ovo je jedna od retkih biljaka, koje apsorbuju kiseonik, a oslobađaju ugljen-dioksid, a ne obrnuto. Ukolikoje držite u spavaćim sobama, zbog potrošnje kiseonika može da izaziva jutarnje glavobolje. Takođe, njen specifičan miris može da dovede i do nesanice.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Otrovne biljke Kućne biljke Opasne biljke Difenbahija Fikus Filadendron Flamingov cvet Hortenzija Kroton Paprat


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.