Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kala
  • 12.05.2017. 18:00

Muškarci u svetu cveća

Da i muškarci mogu odlično da se snađu u svetu cveća, pokazuje primer porodice Juhas iz Mužlje. Atila je, zajedno sa bratom, ovaj posao nasledio od dede i oca.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.178
  • 49
  • 0

Da i muškarci mogu odlično da se snađu u svetu cveća, pokazuje primer porodice Juhas iz Mužlje. Atila je, zajedno sa bratom, ovaj posao nasledio od dede i oca.

"Deda je imao plastenik od 150 kvadrata, a otac oko 500 kvadrata. Sada imamo oko 6.000 kvadrata pod plastenikom. Uzgajamo samo kale", kaže Atila.

Očekuje se dobra godina

Namera im je da pošire površinu za još 2.000 kvadratnih metara. Svake godine sadnja počinje u jesen, a vreme kala je od aprila do početka juna.

"Prošla godina je bila dobra, jer nije bila velika zima. Ove godine dosta je smrzlo, ali se sada oporavlja", kaže Atila i dodaje da kale šalju svaki dan kupcima u Beogradu i Novom Sadu.

Problem sa izvozom

Iako su kale iz Srbije čak kvalitetnije od onih u Holandiji, problem je izvoz cveća u inostranstvu. Ovaj cvećar veruje da bi udruživanje sa drugim velikim proizvođačima iz ovog mesta bilo rešenje.

Kale nisu zahtevne

Gajenje kala je jednostavno - jedna zasađena lukovica menja se tek za nekoliko godina. Uz pravilnu negu i tretiranje, kvalitetne cvetove daje godinama. Period berbe je najteži u celom procesu. Najveći trošak odlazi na grejanje.

"Tokom zime imamo podno grejanje, a to puno košta", priznaje Atila. Dodaje da je cena cveća promenjiva, ali da su oni zadovoljni.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Kale Mužlja Atila Juhas


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner