Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštenske klupe
  • 24.11.2018. 16:30

Noviteti: Dizajn 21. veka za baštenske klupe

Kakvu baštensku klupu biste mogli da osmislite za sledeće leto? Sve je stvar mašte, ali nije loše videti šta su drugi uradili po tom pitanju. Predložene ideje mogu se modifikovati prema vašim željama i potrebama.

Foto: Magdalena Nenković
  • 257
  • 6
  • 0

Baštenska klupa u dvorištima je važan detalj. I nije, i ne treba da bude samo dekorativan, već i funkcionalan. Kako će izgledati klupa u vašem dvorištu zavisi od stila koji ste započeli u uređenju, ali i od vaših želja i mogućnosti. Postoje skuplji načini osmišljavanja i izrade klupa, ali ima onih koji ne zahtevaju preveliki trošak u kućnom budžetu.

U svetu pejzažne arhitekture početak 21. veka obeležilo je ozelenjavanje bukvalno svega. Krenulo je od zidova i krovova, kako bi se smanjilo zagađenje, koliko je to moguće, pa i do ostalih površina. Dvadeset godina od početka novog milenijuma popularne su zelene klupe. U pitanju je u stvari oblikovana zemlja u dvorištu, koja je prekrivena travom.

Pripremaju se za letnje vrućine - u Beču ozelenjuju 50 fasada

Kako ozeleniti travnatu klupu

Travnata klupa karakteristična je za urbana područja, gde se svaki metar slobodan metar koristi za ozelenjavanje, ali podjednako uspešno se može praviti i u ruralnim područjima. Potrebno je odgovarajuću zemlju dobro oblikovati, tako da može da posluži za sedenje. Ozelenjavanje se može obaviti ili klasičnim sejanjem trave ili "presvlačenjem" tepih travom. Kod zasejane trave treba voditi računa oko košenja. Naime, ako je napravite u pravim linijama biće vam lakše da trimerom redovno kosite travu. Nešto lakša varijanta je tepih travnjak, koji takođe morate da održavate, a dobijate i odmah formiranu zelenu površinu.

Zelena klupa je relativno jeftino rešenje. Ako vam se čini da može da bude neudobna, osmislite oblik koji vam odgovara za sedenje ili ležanje. Mana joj je što posle kiše morate da čekate da se prirodno osuši. Podrazumeva se da plastična pokrivka koja liči na travu ne dolazi u obzir.

I stepenice i klupe u isto vreme

Ova varijanta baštenske klupe moguća je i najlakša ako već imate dvorište iz nekoliko nivoa, gde ste kosi teren presekli stepenicama. Na svakom nivou možete da napravite po jednu klupu, tako što umesto behaton ploča ili betona jedan deo rezervišete za najobičnije drvene profile koji će poslužiti za sedišni deo. Lakša je varijanta da pri pravljenju stepeništa planirate i ovakve klupe, nego da naknadno razbijate. Takođe ne iziskuje mnogo novca, a jednim potezom dobijate i stepenište i klupu, samo od različitih materijala. Pravilo je da klupe u svakom sledećem nivou budu "pomerene" levo ili desno u odnosu na prethodni stepenik. Klupe su u nivou stepeništa i ne iziskuju dodatni prostor u dvorištu.

Klupe
 Jednim potezom dobijate i stepenište i klupu

Klupe 2 u 1

Za klupe koje su spojene sa stolom treba više novca i umešnosti, ukoliko ih sami pravite. Ali ovo rešenje je praktično iz mnogo razloga. Konstrukcijom koja spaja klupu i sto i ujedno ima i nastrešnicu, rešavaju se dva problema istovremeno. Prave se u kombinaciji metalne konstrukcije i drveta. Prednost je što možete da je pomerate gde vam odgovara u toku dana ili godine, a zimi da je sklonite u garažu kako je snegovi i mrazevi ne bi oštetili.

Nešto ekstravagantija rešenja su poželjna

Svi volimo klasična rešenja. Ona su proverena i sigurna, pa ćemo svi u dvorište staviti tipske klupe, jer istina, one se i uklapaju u skoro svaki dizajn zelenih površina. Ali, ako ste raspoloženi, ove zime možete osmisliti nešto ekstravagantnije klupe. U svetu ih prave od različitih materijala, drveta ili betona u skoro svim oblicima. Mogu da podsećaju na lejzi begove ili taburee. Jednostavni oblici takođe mogu biti ekstravagantni, ako su materijali luksuzni, poput granita ili mermera. Sve je stvar mašte i vaše želje da eksperimentišete sa dizajnom.


Tagovi

Ozelenjavanje Travnate površine Zelena klupa Dizajn Pejzažna arhitektura Baštenske klupe


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!