Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestive biljke
  • 06.02.2022. 15:00

Proleće donosi divlje, a jestive biljke

Brojne su vrste koje možemo da sakupimo i koristimo u ishrani: maslačak, kopriva, loboda, sremuš, srcolisna češnjača, japanski čvorasti korov i druge.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 1.419
  • 128
  • 0

Rano proleće nam donosi divlje jestive biljke koje su izuzetan izvor hranljivih i lekovitih materija. One osvežavaju ljudski organizam, čiste ga od toksičnih materija i poboljšavaju imunitet. Većinu možemo da pronađemo čim izađemo iz grada i uputimo se u prirodu. Ako niste sigurni u identifikaciju, povežite se s ljudima koji bolje od vas znaju šta se može sakupljati.

Važno je napomenuti da divlje biljke sakupljamo s čistih, nezagađenih terena. Nikada ih ne treba brati pored saobraćajnica ili deponija. Ne uništavajte ih. U zavisnosti od vrste, ostavite koren ili deo nadzemnog sistema koji će joj omogućiti da se obnovi.

Brojne su vrste koje možemo sakupljati i koristiti u ishrani: maslačak, kopriva, loboda, sremuš, srcolisna češnjača, japanski čvorasti korov i druge.

Jestive biljke koje lako prepoznajemo

Jedna od divljih vrsta biljaka koju lako prepoznajemo je maslačak (Taraksacum officinale). U rano proleće, dok se cvetovi još nisu pojavili, možemo koristiti mlade listove kao sastojak raznih salata, ali i termički obrađen. Listovi su prava vitaminsko - mineralna bomba koja osvežava i krepi organizam. Sadrže obilje vitamina C i A, raznih minerala (gvožđa, fosfora, kalcijuma). Koren se koristi kao zamena za kafu ili pak drugo korenasto povrće. Kada procveta, koren se smežura i zbog toga se sakuplja pre pojave cvetova ili u jesen.

Kraljica među jestivim divljim biljkama je kopriva (Urtica dioica). Njeni mladi, nežni vrhovi i listovi ne žare. Prilikom berbe ipak koristite rukavice. Veoma je raširena i nalazi se u grupama. Naraste do 150 cm. Njeni listovi sadrže vitamine, kao što su C, B2, K i A, organske kiseline, minerale, materije koje regulišu nivo šećera u krvi.

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

Mlada kopriva je odlična zamena za spanać. Koristi se za pripremu supa, variva, čipsa, piva, čaja i čajnih mešavina. Pre upotrebe koprivu je potrebno očistiti, odstraniti delove koji su oštećeni, uveli, oprati, a zatim i kratko prokuvati kako bi izgubila sposobnost žarenja.

Srcolisna češnjača, češnjača il češnjevka Alliaria petiolata je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Naraste do jednog metra. Svi njeni delovi kada se protrljaju imaju miris na beli luk. Jestiva je cela biljka. U proleće se beru mladi listovi i stabljike, a posle mladi plodovi i zrelo seme. Od mladih listova se pripremaju salate, umaci ili se koriste za pripremu čaja.

Česta je u šumama (Foto: WikimediaCommons/Salicyna)

Jednogodišnja bela loboda Chenopodium album se tradicionalno koristi u kuhinji. Njeni mladi listovi i semenke su jestivi. Tokom proleća se nežni listovi mogu jesti sirovi, ali ne treba preterivati. Mogu se koristiti kao zamena za spanać i kuvati. Semenke se suše, melju i dodaju brašnu.  

Veoma invazivni japanski dvornik Fallopia japonica naraste tri metra. Izuzetno brzo se širi, potiskuje druge biljke, a njegovi rizomi su toliko jaki da probijaju beton i ruše objekte. Mladi izdanci su slični rabarbari.

Pored nabrojanih divljih vrsta za ishranu se koriste: obična mišljakinja, sremuš, divlji poriluk, bokvica, srčenjak i mnoge druge.

Mišljakinja je nekada bila dobro poznata. Njezini sinonimi svinjska trava i kokošja trava govore o tome kako se najviše upotrebljavala. Nadzemni deo se koristio u ishrani svinja, a njezin koren i semenke obožavaju kokoške. Odlična je u varivima, ali za salatu. 

Japanski čvorasti korov je i vrlo invazivan (Foto: R.Vojnović)

Postoji više vrsta bokvica, a imaju upotrebu u narodnoj medicini i gastronomiji. Mladi listovi se mogu kuvati, koristiti umesto kelja ili kupusa ili dodavati salatama.

Budite oprezni

Sremuš je vrlo poznata i često upotrebljavana divlja vrsta. Ali, pri branju treba biti više nego oprezan pa ako niste sigurni, bolje je da povedete nekoga ko se zaista razume u samoniklo bilje nego da pogrešite. Njegov list je vrlo sličan listovima biljaka mrazovac, đurđica, čemerika i kozlac koje su toliko otrovne da konzumiranje nekih od njih može biti kobno te uzrokovati i smrt. Ali, samo sremuš ima miris na luk. 

Zdrav i rasprostranjen, a pogodan i za preradu - sremuš

Poznata kao korov, lepljiva broćika Galium aparine je jednogodišnja vrsta iz porodice broćika. Potrebno je istaći da se radi o jestivoj vrsti, ali kod nekih ljudi može izazvati kontaktni dermatitis. Jestivi su proletni izdanci i listovi. Kuvaju se 10 minuta i to je dovoljno da se razlože dlačice. Osušeni i isprženi plodovi se mogu koristiti kao zamena za kafu.

Treba napomenuti da se od sedmoprsta za jelo koriste mladi, zeleni izdanci dok su još sočni. Obično se priprema poput špargli. Oprezno s ovom vrstom, jer ima mnogo sličnih koje mogu izazvati probleme.

Prva fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Jestive biljke Divlje biljke Kopriva Maslačak Sedmoprsta Bokvica Sremuš Skupljanje bilja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.